Кирил Ваклинов: Ако не се краде, предвидените пари за ст. Христо Ботев ще стигнат
Кирил Ваклинов: Ако не се краде, предвидените пари за ст. Христо Ботев ще стигнат / www.fenzona.com

Как да бъдат разпределени предвидените в общинския бюджет за 2009 г. средства за цялостна реконструкция на стадион "Христо Ботев" бе обсъдено късно снощи на среща, инициирана от председателя на местния парламент в Благоевград Костадин Хаджигаев и шефа на "Спортни имоти" Кирил Ваклинов.

Общо 750 000 лв от кметската хазна са заложени за благоевградския стадион, като около 400 000 лв от тях ще бъдат необходими за цялостна подмяна на тревното покритие, съобщи за Дарик Кирил Ваклинов.

Строително-ремонтните работи на съоръжението трябва да бъдат съобразени с новите изисквания на БФС и УЕФА, уточни Ваклинов. По този повод се предвижда футболното игрище да бъде разширено с два метра на ширина и с до 4 м на дължина.

Стадионът ще се снабди с нова поливна система, модерно информационно табло с дисплей и озвучителна система. Ще бъдат подменени вратите на игрището, а съблекалните и стаите на лекаря, дежурния делегат и съдиите ще се обновят.

ВИП сектор с около 100 места, който да бъде разположен на централната трибуна, също влиза в плановете за новия имидж на благоевградския стадион. Зад него ще бъде ситуирана и 12-местна ложа за журналисти, поясни шефът на "Спортни имоти".

24-те тоалетни, които са крайно недостатъчни за капацитета от 6000 седящи места на стадиона, ще бъдат ремонтирани, като се построят и около 30 нови, каза още Ваклинов.

Друга мащабна инициатива е изграждането на паркинг за около 600 автомобила. Той ще бъде заграден, с асфалтирани подходи към него.

Съгласно новите изисквания на БФС и УЕФА трябва да се осигури присъствието на дежурен прокурор по време на всяка футболна среща, затова по разпореждане на Областната полицейска дирекция за пресичане на футболното хулиганство, в района на спортното съоръжение ще бъде обособена и стая за арест.

Ако фирмата, която бъде избрана за изпълнител на строително-ремонтните работи на стадиона не извърши злоупотреби със заложените в общинския бюджет пари, то тези 750 000 лв ще бъдат достатъчни за всички предвидени дейности, категоричен е Кирил Ваклинов.

Ние вече сме проучили пазара и сме запознати с цените за отделните строителни дейности, така че ако сумата не покрие всички планирани подобрения на стадиона, ще са необходими не повече от още 10 000 - 15 000 лв, увери той.