Няма да има уволнени заради смъртта на Пламен Куцаров
Няма да има уволнени заради смъртта на Пламен Куцаров / снимкa: Sofia Photo Agency
Няма да има уволнени заради смъртта на Пламен Куцаров
18029
Няма да има уволнени заради смъртта на Пламен Куцаров
  • Няма да има уволнени заради смъртта на Пламен Куцаров

Няма да има уволнени полицаи за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, съобщи вътрешният министър Михаил Миков. Той не отрече, че в МВР има и други такива случаи на неправомерни действия на униформени по време на арест. Куцаров почина  на 20 януари, докато беше превозван с полицейски автомобил между две поделения на МВР.
 
Въпреки че Инспекторатът на МВР препоръча четиримата антимафиоти, конвоирали Пламен Куцаров, да бъдат уволнени, най-тежкото наказание, което наложи вътрешният министър, е преместване в друго полицейско управление.

„Понижаване в длъжност, за срок от една година, на четиримата служители, които са придружавали Куцаров. Недопускане до конкурс за израстване в категория и степен на ръководителя на отдела и на началника на сектора. Порицание за двамата оперативни работници, които също са били ангажирани със случая, също така за бившия временно назначен директор на БОП и за неговия заместник”, добави още министър Миков.

 

Михаил Миков посочи, че най-грубото нарушение, допуснато по случая Пламен Куцаров, е задържането и разпита му  без необходимите за това заповеди:

„Има изрично предвиден ред. Ред, който трябва да кажа, че за съжаление много години, в името на ефикасната бора с престъпността, понякога е неглижиран”, съобщи още вътрешният министър.

 

16 служители от КАТ – София са наказани заради това, че са крили и унищожавали актове на пияни шофьори както и за това, че са злоупотребявали със служебното си положение. Началника на КАТ – София  Валентин Симеонов е наказан с понижаване в длъжност, добави още министър Михаил Миков.

 

Очаква се Валентин Симеонов да бъде сменен. Служителите на Вътрешна сигурност са проверявали работата на КАТ за изминалата година.