Почетоха паметта на професор Фол
Почетоха паметта на професор Фол / Д.Бобева

Приятели и последователи на  покойния траколог професор Александър Фол се изкачиха за пореден път днес до Мегалита над казанлъшкото село Бузовград, за да отбележат третата година от неговата кончина.

 В деня на пролетното слънцестоене-21-ви март преди три години от Мегалита, считан от покойния траколог и древните траки за Врата към Отвъдното, вдовицата на  професор Фол- Валерия  разпръсна праха му над Длоината на траките, каквото е било последното желание на посветилия живота си на изучаването  на траките и орфизма по българските земи професор.

 Днес студенти на професор Валерия Фол от Нов български университет възляха вино и поставиха цвета в памет на професора.

 

Мегалътит над Бузовград е древно каменно съоръжене с култов характер за наблюдение на лятното Слънцестоене. Счита се, че е построен в периода 1600-1800 година пр. н. е. за астрономически наблюдения и  поддържането на календар от страна на древните  траки.

Мегалитът е едно от ярките доказателстава за култа на траките към Слънцетео., . Едно от другите имена , с които е известно каменното съоръжение край казанлъшкото село е Слънчевата врата или Врата към Отвъдното.

От процепа в скалите ясно се вижда цялата Долина на тракийските царе с десетките надгробни могили в нея.

Другото име с което  е популярен Мегалитът над Бузовград е Тракийският Стоунхендж.