Разумът ще надделее, убеден е зам. генералният комисар на МВР
Разумът ще надделее, убеден е зам. генералният комисар на МВР / DarikNews

Главният комисар Минко Брайков, който от десетина дни е заместник генерален комисар на МВР, в "Денят" на Дарик радио.

 

Дали ръководството на МВР не се е поизсилило, като заяви, че тези от полицаите, които в неделя хвърлиха пагоните си, трябва да напуснат незабавно системата на МВР.

 

Не знам дали думата поизсили е най-точната и най-вярната дума, но на въпроса ви. И досега имаше такива протести. Доколкото ми е известно, след първите протести и от неделния протест няма нито един уволнен полицай.

 

Тоест няма да има наказани полицаи за това, че се хвърляли пагони, били те и стари?

 

Не, тук става въпрос за морална отговорност, става въпрос за вътрешна убеденост на служител на МВР към дейността и работата, за която е кандидатствал, която е призван да изпълнява и т.н. Не става въпрос тук за някакви дисциплинарни отговорности, защото по закон те имат право на тази дейност, така че не би трябвало да се взема някакво дисциплинарно отношение спрямо тях.

 

Знаете ли, като казвате, че от 10 дни заемате този пост - заместник генерален комисар, харесвате ли работата си, мотивиран ли сте да я вършите?

 

Разбира се.

 

Каква е заплатата, която получавате?

 

Не е интересна моята заплата каква е. Значи, моята заплата е над хиляда лева, но всъщност в йерархията аз съм втори човек в професионалното ръководство.

 

Харесва ли ви това, което се случва в МВР?

 

Не, в никой случай. Аз съм в системата на МВР от 1981 г. Да ви кажа откровено, в МВР винаги е имало проблеми. Никога в Министерството  на вътрешните работи нито заплатите са били толкова високи, макар че преди много години бяха по-добри заплатите, нито пък материалната база е била най-добрата от всички министерства, нито пък някога е стигал бензинът или пък автомобилите ни са били най-добрите, но това, което сварвам сега, честно да ви кажа, малко по-лоши са условията като цяло.

 

А защо се случи така?

 

Затова защото явно, че в последните години не се е обръщало толкова внимание на материално-битовите условия, при които работят полицаите. Не искам да коментирам заплатата, която получават, защото на всички ни е ясно, че ние сме се съгласили на тази заплата и халът на държавата е този.

 

Добре де, но като казвате, че МВР не ви харесва, т.е. има неща, които ви бодат очите, справедливи ли са тези шест искания на колегите ви за по-високи заплати, за по-добри условия на труд и за по-добра защитеност, когато те изпълняват своите служебни задължения?

 

Една голяма част от тях са справедливи, аз ги подкрепям. Разбира се, всеки иска да работи в по-добри условия, всеки иска униформата му, която носи ежедневно, да бъде качествена, всеки иска да се вози в хубав автомобил, в който има техника, която да прави изключително бързи справки на задържани лица и лица, които са оперативно интересни, всеки иска да няма  ограничение в лимита на гориво и спокойно да си изпълнява служебните задължения, така че една част от тези неща са справедливи, аз ги подкрепям.

 

А кое не е справедливо - за 50-процентно увеличение на заплатите, предполагам?

 

Разбира се. Ами, ние сме бюджетна организация и бюджетът знаете кога се гласува, така че няма начин как да бъде това. Плюс това, реално погледнато, системата на Министерството на вътрешните работи от 55 хиляди души, която е осигурена с финансиране относно работната заплата, няма как да бъде увеличена на 50 процента. На нас всички ни е известно, включително на колегите, които в неделя бяха на шествието, на парада, как се казваше. . . хепънинг, и на тях това им е ясно.

 

Любопитно ми е обаче каква е прогнозата ви, как ще завърши всичко - дали ще завърши с изпълнение поне на част от исканията на колегите ви, които не са доволни, или пък всичко ще завърши лошо, с ескалиране на напрежението в системата? И все пак да отбележим, че това ще се случи няколко месеца преди провеждането на изборите у нас.

 

Не, аз съм сигурен, че разумът ще надделее. Контактите вече между ръководството на министерството и излъчените колеги са налице, диалогът се подобрява всеки ден и трябва да се включат и другите институции, например като комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. И съм сигурен, че разумът от двете страни ще надделее, така че мисля, че и колегите няма да бъдат максималисти и няма да искат изпълнението на тези шест тежки проблема да бъдат на сто процента удовлетворени.

 

Като казвате, че работите по тежката престъпност, активизира ли се според вас наистина престъпният свят сега заради световната икономическа криза, която удря и България, разбира се?

 

Мисля, че да. Значи, тя е проекция на кризата. Ако кризата в България още не се е проявила докрай, и престъпността у нас не е стигнала някаква пикова точка, но стават престъпниците по-дръзки.

 

Е, дайте примери за една такава активизация на престъпния свят, в какво е дързостта им?

 

Ами, например увеличават се грабежите в градската част и в светлата част на денонощието. Става въпрос за грабежи, които се извършват в по-големите градове. Те са такива грабежи, които нямат характер на организираност, ами са, така, стихийни, спонтанни и т.н.

 

Не е ли проблем, че в една такава ситуация около 8 хиляди ваши колеги не са особено мотивирани и не особено съгласни с ръководството на МВР?

 

Ами, вижте, аз съм убеден, че те и в момента ще си изпълняват служебните задължения така, както трябва, защото този протест те го направиха извън работно време. С нищо не нарушиха трудовата дисциплина в Министерството на вътрешните работи, но в същия момент искам дебело да подчертая, че част от дисциплината на служителя на МВР, и то основна част, е отговорно изпълнение на служебните задължения. Дисциплината на служителя не се заключава само в спазването на работното време от-до, а трябва отговорно да си изпълняваме служебните задължения. Всеки един от нас това го разбира.