Върнаха уникални исторически паметници в РИМ
Върнаха уникални исторически паметници в РИМ / netinfo

Само два дни след официалното откриване на новата сграда на Регионалния исторически музей (РИМ) в него бяха върнати уникални археологически експонати.

 

Паметниците на културата бяха откраднати в края на миналата година от музея.

В отдел “Антична археология” на Регионалния исторически музей вече са предадени намерените от антимафиотите три исторически паметника. Това са две бази на колони и уникален  капител с двуредов надпис на старогръцки. Експонатите са от времето на антична Августа Траяна.

 

“Паметниците на културата са с висока историческа и научна стойност “, заяви директорът на музея Светла Димитрова.

 

Полицаите са намерили експонатите в частен имот в района на град Килифарево, област Велико Търново.

 

“Историческите паметници са продадени за сума, по-малка от една минимална работна заплата”, потвърди пресаташето на Областна дирекция на МВР в Стара Загора Йонка Георгиева.

От полицията отказаха допълнителна информация, тъй като работата по случая продължава.

 

В Регионалния исторически музей имат и поредно дарение.

Това са 29 броя ценни документи, сред които писма, свидетелства, визитки, удостоверения, избирателни книжки и сертификати. Дарението е от представители на сдружение "Приятели на Старозагорския исторически музей" Николай Гичев и Николай Николов. Историческите документи са принадлежали на старозагорската фамилия Азманови. Фамилията се е занимавала с производство на син камък, притежавала е химична фабрика и металургичен завод в края на 19 и началото на 20 век.

“Дарението представлява ценен принос за фонд "Нова история" на Регионален исторически музей Стара Загора”, каза завеждащият отдел "Нова история" Ангел Динев.