Петокласник от В. Търново с първа награда от Национален конкурс
Петокласник от В. Търново с първа награда от Национален конкурс / netinfo

Повече от 60 деца от цялата страна от 5 до 12 клас участваха в Националния конкурс за издирвателска дейност на архивни документи. Състезанието бе първо по рода си в България. Учениците, които са издирвали визуални и писмени документи, са представили 48 разработки. Подрастващите са търсили писмени паметници, с които да покажат как България е празнувала акта на Независимост през 1908 г., какви са били реакциите в българските и световни медии. Някои от момчетата и момичетата са проследили и участието на своите прадеди в това събитие, както и след това в Балканската война. Инициатор на конкурса, който е част от честванията на Независимостта, бе Министерството на образованието и науката. Министерството на културата, Държавна агенция „Архиви”, община Велико Търново и Регионалният инспекторат в старата столица са съорганизатори.

Петокласникът от ОУ „Бачо Киро” във В. Търново Стефан Мутафов спечели първа награда в категорията „Визуални исторически източници”. Втората награда в тази категория, но в групата на учениците от 9 до 12 клас, също е за дете от великотърновска област. Печели я Стела Личева,  дванадесетокласничка в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени.

Отличени ученици от старата столица има и в категорията „Писмени исторически източници”. На трето място журито е класирало разработката на двамата шестокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” Калоян Котларски и Станислав Димоларов. Те са работили като екип и за изучавали три документа, свързани с Независимостта на България. Единият и рескрипт за преименуването на два търновски полка. Документът е подписан лично от Фердинанд. Другите два са рапорти – първият на княжеския търговски агент в Одрин за отношението на турските власти за Независимостта, а вторият – за митинг срещу Независимостта в Битоля, организиран от младотурците.

 „Отличихме със специални награди два екипа от Челопеч и от Чирпан, чиито проекти бяха изключително интересни. Децата от Челопеч са се занимавали с краеведческа история, а другият екип с фамилна история”, каза Христина Маркова, главен експерт по история и география към Министерството на образованието и науката. Тя бе във Велико Търново, за да награди децата, които се представиха най-добре в националния конкурс.

Тази сутрин в Старата столица първенците получиха дигитални фотоапари и касетофони, а за всички имаше грамоти за участие в състезанието.