Обелязваме 131 години от Освобождението на България
Обелязваме 131 години от Освобождението на България / cнимкa: Sofia Photo Agency

България отбелязва Националния си празник – 3 март. Днес се навършват 131 години от Освобождението на България от турско робство.

 

В 11.00 пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще има церемония по издигането на националното знаме, в която ще участват президентът Георги Първанов и председателят на парламента Георги Пирински. В 18.30 часа на площад “Народно събрание” държавният глава ще участва и в тържествената заря-проверка по повод националния празник. По-късно в Националния исторически музей в резиденция “Бояна” държавният глава и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на традиционния прием по повод националния празник.

 

С военни почести и тържествен ритуал ще бъде издигнат и националният трикольор пред сградата на общината в Плевен. След това ще бъдат поднесени цветя на признателност през храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец", който съхранява костите на загиналите в битката за града войни от освободителната коалиция.

 

131-годишнината от Освобождението на България ще бъде отбелязана и с тържествен митинг на площада под връх Шипка. Панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството български, руски, украински, белоруски, румънски и финландски воини ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. След митинга ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на свободата на Шипка.

 

В Габрово на пл. „Възраждане” ще бъде издигнат националният флаг. В 11.00 часа ще започне тържественият митинг на площада под връх Шипка.

 

Честването на 3 март в Севлиево ще започне с поднасяне на цветя пред гробовете на руските войни в двора на църквата „Света Троица”. На пл. „Свобода” ще има тържествен митинг-поклонение.

 

2000 национални знаменца ще раздадат доброволци от Младежкия център на севлиевци и гости  по време на тържеството в центъра на града. По повод празника на посещение в Севлиево ще бъде тричленна официална делегация от побратимения на Севлиево белоруски град Бобруйск, водена от Михаил Бондаренко, председател на общинския съвет в Бобруйск.

 

В Дряново, в църквата „Света Троица” ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за освобождението войници. Венци и цветя ще бъдат поднесени на Руския паметник.

 

С изпълнения на Духовия оркестър в Трявна ще започнат тържествата по повод 3 март в града. На площада пред сградата на Общината ще бъде издигнато националното знаме.

 

С тържествен молебен в катедралния храм “Св. Богородица” ще започнат честванията на 131 години от Освобождението на България от турско робство в Пловдив. Кметът Славчо Атанасов ще поднесе венци и цветя и ще произнесе слово пред паметника на Руските освободители на Бунарджика. В празничната програма под тепетата е предвиден концерт на формация “Хоро” при Военния  клуб, както и панихида за загиналите български опълченци и поднасяне на венци и цветя пред  паметника на Опълченците в Централните гробища. Кулминацията на тържествата ще е от 17.00 часа на площад “Стефан Стамболов”, където Градският духов оркестър ще представи своята програма.

 

Тържествата в Асеновград ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред  гроба на пряпорщик Вишняков и молебен в храм „Свети Димитър“ в града.  Севдалина и Валентин Спасови и Танцов ансамбъл „Чинари“ ще приветстват гостите в 11.00 часа на площада с концерт-спектакъла  „Песните на България“. В програмата са включени и Мажоретен състав от ОУ „Христо Ботев“ и формации от Обединен детски комплекс „Васил Левски“.

 

Националният празник на Република България в Смолян ще бъде отбелязан с тържествен благодарствен молебен, който местните свещеници ще отслужат в църквата “Св. Богородица”. След службата честванията ще продължат на площад “Възраждане” в квартал Устово, където ще се извърши поклонение пред паметника на Борците за свобода и ще започне празничният концерт. В програмата са включени  хорът  на Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий”, Смесен хор „Родопски звуци”, Детска вокална група и Мъжка вокална група „Смоляни” при  читалище  „Кирил Маджаров”, както и песните и танците на ансамбъл “Родопа”.

 

С почит към загиналите за свободата на България ще отбележат 131-годишнината от Освобождението и в Чепеларе. Точно в  10.00 часа на паметника на Капитан Петко Войвода ще се състои тържествено поднасяне на венци и благодарствен молебен за 3 март. Кметът Георги Попов ще приветства съгражданите си. След това присъстващите ще се отправят към паметника на Загиналите във войните, за да поднесат венци и цветя. В деня на Националния празник за девета поредна година ще се проведе и походът посветен на Освобождението до връх „Мечи чал”, който ще започне в  9.45 часа от площад „Олимпийски”.

 

Венци в знак на почит към българските, руските и финландските войни ще поднесат жителите на Хисар на паметната плоча на благодетелката на опожареното от турците село Веригово лейди Странгфорд. По време на честванията в общината ще бъде почетен и мемориалният комплекс „Априлци”, на който са изписани имената на местните герои, дали живота си за свободата на България. В празничната програма е предвиден фолклорен концерт и тържествена заря, по време на които ще бъде издигнат националния трибагреник и прочетено тържествено слово.

 

В Карлово ще развеят българския флаг на площад „20 юли”. В подбалканския град ще отдадат почит на освободителя на Карлово генерал Карцов, след което ще започне и празничния концерт „България през вековете” на националния фолклорен ансамбъл „Българе”.

 

Проявите в чест на Националния празник на България и 131 години от Освобождението в Сливен ще започнат от 11.00 часа на площад „Хаджи Димитър” с церемония по издигане на националното знаме. Слово за празника ще поднесе Радост Костова – зам.-кмет на община Сливен. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий ще отслужи благодарствен молебен.

 

Тържествената церемония по отбелязването на 3 март в Ямбол ще започне в 10.30 часа пред община Ямбол с ритуал по издигане на националното знаме и приветствие на кмета на града Георги Славов. Ще бъде отслужен и благодарствен молебен в памет на загиналите за свободата на Отечеството. В 11.00 часа ще започне шествие до паметника на Георги Дражев и на героите, дали живота си за националното ни освобождение, до х-л „Тунджа”, където ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

 

С поднасяне на цветя пред паметните плочи на българските освободители и падналите за свободата на Нова Загора воини започнаха проявите посветени на 3 март. С начален час 9.30ч. в катедралния храм „Света Богородица” ще бъде отслужен благодарствен молебен. На официалната церемония по издигането на националното знаме в центъра на града ще бъде от 10.00ч. След церемонията ще започне и тържествения концерт по под празника.

 

В Стралджа също тържествено ще бъде отбелязан Националния празник. Предвидено е поднасяне на венци пред паметниците в парк “Младост”, издигане знамената на България, на общината и на ЕС, поздравително слово на кмета Митко Андонов и концерт в салона на читалище “Просвета”, в който ще се включат над 100 участници.

 

Тържествената церемония по повод 131-годишнина  от Освобождението на България от турско робство в община Тунджа ще бъде отбелязана в лесопарк “Бакаджик” от 12.00 часа. Празникът ще бъде открит със стихове за България и 3-ти март, които ще рецитират деца от село Симеоново.  Пред мемориала на загиналите български и руски воини слово ще поднесе кметът на общината Георги Георгиев. Венци и цветя на признателност към героите, отдали живота си за свободата на Отечеството ще бъдат положени от жителите и гостите на общината.

 

С официална церемония на площад "България" Димитровград ще отбележи днес 131-вата годишнина от Освобождението. Честването ще продължи с шествие по булевард “България”. Венци и цветя ще бъдат положени пред Паметната плоча на освободителите в парка пред градската библиотека “Пеньо Пенев”.

 

В Поморие от 10.30 часа в храм "Св. Богородица" ще бъде отслужен благодарствен молебен и положени венци и цветя на признателност пред паметната плоча на участниците в Освободителната война. Приветствено слово по случай празника ще произнесе кметът на община Поморие инж. Петър Златанов.

 

Тържествата в Перник ще започнат в 10.50 часа със шествие от пл. „Св. Иван Рилски” до пл. „Кракра”. Точно в 11.00 часа ще започне ритуал за издигане знамената на България, Европейския съюз и град Перник. След това предстои поклонение пред паметника на Васил Левски.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще се включи днес в организираното от Община Варна честване на Националния празник – 3 март. Празничните прояви започват от 9.00 часа в Катедралния храм "Свето Успение Богородично", където ще бъде отслужен молебен за България. В 9.30 часа на площад "Св.Св. Кирил и Методий" ще се извърши тържествено издигане на националния флаг, след което тръгва шествие до Паметника на Граф Игнатиев, Мемориалния паметник на украинските войни и Паметника на руските войни, където ще бъдат положени венци и цветя.

 

Националният празник на страната ни ще почете и извънредният и пълномощен Посланик на Руската Федерация в Република България Юрий Исаков. Той ще присъства на официалната церемония по издигане на Националното знаме пред паметника на Незнайния воин в София.

 

След това ще положи венец на паметника на Българския опълченец, открит на 24 август 2008 г. Издигането на паметника, представляващ скулптурно копие на картина "Самарско знаме” на Ярослав Вешин (1911 г.), е осъществено със средствата, събрани от комитета при участие на Правителството на Москва и Столична община, движение "Славянофили”, други неправителствени организации, както и частни компании.