Сняг, лъжи и почивни дни
Сняг, лъжи и почивни дни / снимкa: Sofia Photo Agency

Поредният пристъп на зимата, развитието на скандала около Националната агенция за приходите и решението на правителството за шест почивни дни в началото на май.

 

За някои със, за други без ДДС

 

В края на седмицата някои пак констатираха, че „зимата отново ни изненада”. Всъщност, като снегът през февруари, всичко си беше в реда на българските неща. Като в романтичен репортаж за „тайната” сватба на семейство Паси, за която предварително всички вестници знаеха. Всичко си е познато, предвидимо и неотменимо като във въртян безброй пъти стар филм. Нещо като - предупредени изненадани.

  

Снегът отново ни изненада.

 

Така още в началото на седмицата вече имаше достатъчно предупредителни знаци, че изненади около Мургина и ДДС-то на олигарсите не бива да се очакват и че замазването на разследването е в ход. Съвсем ясно беше, че за деня на Левски Сидеров готви нещо силно патриотично, а Първанов – поредната си поучителна реч.

 

Метеоролозите и Емел Етем предупреждаваха, че ще вали сняг. Впрочем, те вече доста познават, а тя, поне в предупрежденията, вече е много добра. Изобщо - на пропагандния фронт нищо ново.

 

 

И нещата си се развиха по план. Новият данъчен директор обясни, че покровителство на измами не е имало, няма, няма и да има. И призова медиите да не стресират данъчните и „да съхраним авторитета на данъчната агенция, като такъв”. После премиерът застана зад честните и зад всички останали служители и, за да затвори темата един път завинаги, даде да се разбере, че да се казва истината е опасно за националната сигурност. Затова ще останат затворени и договорите за работещата в Ботсвана, но не и у нас, данъчна информационна система.

 

Броненосецът Сидеров (Първанов)

 

В деня на обесването на предадения от българи Левски Сидеров тръгна от паметника на Левски, отиде пред турското посолство на булевард „Васил Левски” и като лъв изрева на Турция да се извини. Век и половина по-късно може и да е безсмислено, но пък беше много красиво – качил се на кола, като Ленин на броневика, в черно яке, на фона на блестящите от прожекторите първи бели снежинки.

 

 

Малко след това Първанов, придружен от Станишев, Пирински и Борисов, припомни, че „Левски ненавиждаше измислените герои – лицемерите”. Където и да е гробът на Левски, предполагам, че едва ли се е обърнал в него, защото, ако тия неща бяха верни, земята, поне българската, отдавна щеше да се е продънила.

Изпързаляни в превоза

 

Природата обаче даде някакъв знак, защото тогава метеорологичните условия рязко се влошиха. После 24 часа, че и повече, кой за където беше тръгнал, беше „изпързалян” в прекия и преносния смисъл. Не и премиерът обаче, който отрано предупреди, че ще иде на проверка в Пернишко, та пътят беше добре почистен и той успя да установи, че „организацията на работата по снегопочистването е добра”. От което останалите разбрахме, че тоталният хаос, в който бе изпаднала цялата страна, е добре организиран. Социолозите могат лесно да изчислят колко хора са повярвали на премиера. Това може да са хора, които не са излизали от къщи, не са пътували никъде, не са слушали радио и гледали телевизия и не са чели или по принцип не четат.

 

Спомени от бъдещето

 

За любителите на „спомените от бъдещето”, които очакват някаква промяна, могат да се цитират и думите на кмета на София, че, докато Европа е блокирана от снега, София е „чиста до асфалт”. Впрочем, през май със сигурност няма да има сняг и тогава, докато Европа пак работи, ние предизборно пак ще си имаме шест почивни дни, подарени от правителството на тройната коалиция. Надеждата била да попътуваме и да подкрепим българския туризъм. Макар че е по-вероятно да се облажи гръцкият туризъм. Ако, разбира се, там пак няма някоя стачка.

 

Такива работи в една българска седмица, като в стар филм – сняг, лъжи и почивни дни. За някои със, за други без ДДС.

 

(Дойче Веле)