Камен Ситнилски нямал достъп до материалите срещу Мургина
Камен Ситнилски нямал достъп до материалите срещу Мургина / снимкa: DarikNews, Надя Коцева

Заместник-главният прокурор Камен Ситнилски не е имал достъп до материалите срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина. Достъп до делото са имали другият заместник-главен прокурор Валери Първанов и прокурорите от Върховната касационна прокуратура Ваня Несторова и Асен Арсов. Това съобщи Валери Първанов и гарантира, че от тях не е изтичала информация.

 

Прокуратурата проверява източване на ДДС в данъчни служби в цялата страна. Досъдебното производство е образувано на 2 февруари тази година, като преди това служители на ДАНС са извършили проверка на данъчни служители в продължение на три месеца – от края на октомври 2008 – до януари 2009 г. Производството е за престъпления по служба.

 

Има данни, че има злоупотреби с източване на ДДС и затова са съставени доклади. Освен Мария Мургина обект са и всички останали служители на високо ниво и редови данъчни служители, извършили нарушения. Зам. главният прокурор Валери Първанов обясни, че до този момент няма данни за пряка корупция. Наблюдаващият прокурор Маргарита Немска от Софийска градска прокуратурата съобщи, че има данни за нарушения в териториалните поделения на НАП в цялата страна и те се проверяват от прокуратурата.

Лицето Владислав Христов, с което Мургина живее на семейни начала, и шестте му фирми са третирани по по-особен начин в НАП. Сега ще се проверява дали става въпрос за данъчен чадър. В групата средни данъкоплатци в НАП е образувана неофициално подгрупа на специален статут, където е фигурирал и той.

 

„Мургина е слушана със специални разузнавателни средства от ДАНС, но те не са годни като доказателства по наказателното производство и никой в прокуратурата не знае какво има в тях”, обясни още Първанов.

 

Няма нарушение на ДАНС, защото е имало разрешение на съдия. Алексей Петров и Димитрина Захаринова от ДАНС не са работили по преписката, обясниха още прокурорите.