Б. Велчев: Ситнилски пречи на много хора
Б. Велчев: Ситнилски пречи на много хора / снимка: DarikNews

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че няма операция по ареста на Мария Мургина и съответно никой не би могъл да я предупреди. Велчев направи това уточнение по повод на твърденията, че заместник главният прокурор Камен Ситнилски бил предупредил Мургина за подготвян арест. „Ситнилски пречи на много хора, така че аз очаквам още такива провокации”, каза Велчев.

  

„Моят коментар може да бъде основан само на здравия разум”, заяви главният прокурор и обясни, че само преди два дни ДАНС обяви, че не е имало нито планирана, нито провеждана такава операция.

 

„Когато не съществува такава операция, тя не би могла да бъде и осветена. Много са хората на които той пречи. Г-н Ситнилски е ръководител на онова звено във Върховна касационна прокуратура, което получи положителна оценка в последния евродоклад. Особено след последните резултати в противодействието срещу организираната престъпност, хората на които г-н Ситнилски пречи са много и много различни”, обясни още Борис Велчев.

 

Той припомни и факта, че преди няколко месеца знаковите инициали К. С. се появиха в смс, който уж бяха получили т.н. братя Галеви и в който те бяха предупредени за готвената срещу тях операция. „Така, че това не е нито първият, нито последният такъв случай. Аз очаквам да има още такива провокации”, заяви главният прокурор. Велчев допълни, че няма данни да има изобщо теч на информация от разследването. „Ако е имало такива данни, те би трябвало да бъдат засечени от специалните служби и да бъдат предоставени на прокуратурата. Такъв случай няма”, заключи главният прокурор.

 

Той съобщи още, че Пламен Куцаров е бил незаконно арестуван от антимафиотите и за това има образувано досъдебно производство във военна прокуратура. Куцаров почина в полицейска кола на 21 януари, след като беше подложен на детектор на лъжата. Смъртта му доведе до отстраняването на висши ръководители в МВР. Той беше задържан по досъдебно производство за участие в група за отвличане. Близки на Пламен Куцаров заявиха, че е починал от задушаване с качулка.

 

На въпрос дали Николай Димитров-Пилето е подавал информация да е бил заплашван, по повод взрива тази нощ в бар „Неро”, който е негова собственост, главният прокурор съобщи, че не е получавал жалби и съобщения в прокуратурата за заплахи срещу Пилето.