ДСБ искат името на прокурора, предупредил Мургина
ДСБ искат името на прокурора, предупредил Мургина / снимка: DarikNews

Главният прокурор Борис Велчев незабавно да обяви името на прокурора, който е предупредил Мария Мургина, че я разследват и да го освободи. За това настояха от ДСБ. Става дума за човек, който е много близък до ръководството на БСП, твърдят от партията.

 

Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина подаде оставка на 12 февруари, след като по искане на ДАНС й бе отнет достъпът до класифицирана информация.

 

Тъмносините смятат, че обвинител № 1 трябва да поиска имунитета на всички замесени депутати в скандала с източване на ДДС и да настоява за отстраняването на финансовия министър Пламен Орешарски.

 

Според Атанас Атанасов от ДСБ данните, станали основа на действията срещу Мургина, са предадени преди две години на комисията по корупция в парламента. Информацията се е съдържала в доклади на регионалните шефове на агенцията в Силистра, Бургас и Пловдив. Те са уволнени след написването им. Действията срещу бившия шеф на НАП са предприети едва след като информацията е стигнала и до Брюксел. Очакванията на Брюксел  бяха да си отиде Орешарски, Мургина, обаче беше бушонът, посочи тъмносиният депутат.

 

Според лидера на ДСБ Иван Костов развитието на скандалите в страната допълва аргументите за готвения седми вот на недоверие към правителството. По думите му случилото се в НАП представлява кражба на събраните данъци от хората в полза на приближени до властта.

 

СДС също писка оставката на финансовия министър. Лидерът Мартин Димитров каза, че във всяка нормална западноевропейска страна заради такъв скандал си отива министър-председателят.

 

Сините представиха пакет от пет мерки за запазване на работните места в страната заради очертаващия се ръст на безработицата. Основната – намаляване наполовина на осигурителната тежест. 

 

На работна закуска утре с председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс синият лидер ще постави въпроса за формиране на обща управленска програма на десницата. По думите му би било предателство, ако партия-членка на ЕНП се коалира с БСП.