Полицаите протестират пред чешкото посолство на 15 март
Полицаите протестират пред чешкото посолство на 15 март / снимка: DarikNews

Новият полицейски синдикат е бил учреден на сбирка на полицаи от цялата страна в Стара Загора, научи Дарик. Председател на синдиката е Иван Павлов от ОДП – Ловеч. На сбирката полицаите са приели и декларация, според която ако не бъдат изпълнени исканията им, от 15 март започват национални протести в градинката пред чешкото посолство в София.

 

По време на сбирката е приет и устав на синдиката. Новата федерация е юридическо лице, учредено в частна полза, по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, като синдикална организация, пише в документа. Седалището й е в София, на ул. "Кирил и Методий". Основната й цел е "отстояването и защитата на основните социално-икономически и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения. Пред Дарик радио председателят на новия синдикат Иван Павлов потвърди новината:

 

„Решено е окончателно за датата 15 март. Целта ни е да постигнем най-мащабния протест, който да изрази нашето становище и това, че твърдо заставаме зад тези искания, които сме депозирали пред ръководството на МВР и няма да отстъпим от тях. Избрахме чешкото посолство, защото Чехия е ротационен председател на ЕС за първото шестмесечие на 2009 година”, добави още Павлов.  

 

До момента служителите на МВР три пъти се събираха в градинката пред МВР  да изразят недоволството си. На 13 декември пушиха, на 21 декември пиха студена вода, а на първата сбирка за тази година – на 17 януари, исканията на служителите на реда бяха внесени пред ръководството на МВР от контактна група от шестима представители на недоволните полицаи.