Служители на НАП подавали анонимни сигнали в комисията за корупция в НС
Служители на НАП подавали анонимни сигнали в комисията за корупция в НС / снимка: DarikNews

Служители на Национална агенция за приходите са подавали анонимни сигнали за нарушения във ведомството в комисията по борба с корупция в парламента, съобщи за Дарик Снежана Гроздилова, зам.-председател на комисията. Някои от тях са били на лична основа. Гроздилова не пое ангажимент дали комисията ще изиска изслушване на Пламен Орешарски или Мария Мургина заради източването на ДДС.

 „Имали сме сигнали срещу много високопоставени служители и по териториални звена, и в управлението на НАП. Някои от тях сме задвижили още преди година. Ние се ограничаваме в рамките на фактите, които постъпват в комисията – какво съдържа конкретният сигнал, а не изцяло обвиненията за нарушения и престъпления в сектора. Така че бихме могли да говорим по обстоятелствено само тогава, когато във връзка с новата ситуация дойде нещо конкретно в комисията. Ние, разбира се, можем и да се самосезираме, но лично аз смятам, че на този етап няма смисъл, защото вече компетентните органи работят по случая”, каза Гроздилова.

На въпрос дали може да посочи конкретни имена, Гроздилова каза: „Не бих могла, съжалявам. Ние се стараем да подпомагаме компетентните органи, а не да пречим на разследването.”

На въпрос дали са постъпвали сигнали от вътрешни източници, тоест от служители на агенцията, Гроздилова каза: „Разбира се, само че някои от тях бяха анонимни, пише „група служители от еди-кое си териториално управление”. Тази госпожа, Колчовска ли е, от Силистра, тя си беше подписала сигнала и ние имахме нарочно заседание за този случай”