Оставката на Мургина свързана с подаден в ДАНС сигнал според Абаджиев
Оставката на Мургина свързана с подаден в ДАНС сигнал според Абаджиев / снимкa: Sofia Photo Agency
Според независимия депутат Димитър Абаджиев има пряка причинно-следствена връзка между оставката на директора на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина и сигнала, който той и партия „Ред, законност, справедливост” подадоха в ДАНС. Такова мнение изрази самият Абаджиев в предаването „Денят” на Дарик.

По случая е работено отдавна и отделно от подадения сигнал, допълни Абаджиев. По думите му е извършена проверка и е започнало досъдебно производство срещу виновни длъжности лица. Конкретните им имена ще бъдат посочени от разследващите органи.

Нямаме доказателства дали вината на Мургина е пряка, но поискахме нейното отстраняване, тъй като тя носи отговорност за работата на агенцията като неин ръководител, заяви още Абаджиев:

По наши предварителни данни става въпрос за източването на около 1 млрд. лева. Силно се надявам да бъдат повдигнати конкретни обвинения срещу конкретните длъжностни лица независимо те на каква позиция са.

Вие говорихте и за това, че определени политици са покровителствали тези схеми, така че се питам колко силни ще са тези покровители, ако е вярно, че ги има.

Със сигурност ги има и са били силни и все още са силни. Но въпреки това трябва да се разбие тази защита, за да започне да се разбива олигархичният модел. Един по един трябва елементите на този модел да започнат да се разпадат. Все пак вече има натиск и от Европейската комисия, и от ОЛАФ. България не може да продължава да развива този модел.

Цялото интервю с Димитър Абаджиев четете тук.