Сметната палата проверява администрирането на приходи от ДДС в НАП
Сметната палата проверява администрирането на приходи от ДДС в НАП / снимка: Sofia Photo Agency

Сметната палата извършва одитна оценка на администрирането на приходи от ДДС в Националната агенция за приходите, съобщиха за Дарик от палатата. Проверява се периодът от януари 2006 до декември 2007 г. Междувременно независимият депутат Яне Янев заяви, че от Министерството на финансите прикриват изпълнителния директор на приходната агенция с твърдението, че е в отпуск. Според Янев Мария Мургина е отстранена от работа. В почивните дни той поиска отстраняването й, след като обвини приходната агенция в източване на ДДС.

„Това, че формално отговарят от Министерството на финансите, че тя е в десетдневен отпуск, няма да спаси положението, напротив ще го изостри и ще ескалират и други процеси”, каза Яне Янев. „Заедно с Мургина незабавно трябва да подадат оставки, или по-точно да бъдат отстранени и арестувани, шефове на регионални дирекции на НАП. Начело на този списък трябва да е Георги Търновалийски – шефът на НАП-Пловдив. Толкова мога да ви кажа на този етап”, допълни Янев.

На въпрос дали Мария Мургина е подала ли е оставка или не, Янев отговори: „Считам, че не става въпрос за оставка, а за отстраняване, така, както поискахме и ние”.

Шефът на НАП–Пловдив Георги Търновалийски отказа коментар по казуса. Той заяви, че е информиран за него от пресконференция, дадена от Яне Янев преди дни. На въпрос дали ще последва примера на Мария Мургина и ще си подаде оставката, Търновалийски отговори: "На кого да я подам, на Яне Янев ли?".