ЕК оповестява междинния доклад за България
ЕК оповестява междинния доклад за България / снимкa: DarikNews

Очаква се Европейската комисия да оповести междинния доклад за напредъка на България. Това ще стане в Брюксел, а нагласата сред българските политици е, че документът няма да бъде толкова критичен, както доклада от лятото на миналата година.

Докладът ще представи напредъка или изоставането на българските власти в действията им след лятото на 2008. Тогава Комисията направи унищожителен доклад, в който написа, че е свършено много малко в борбата с корупцията и кражбите на европейски пари. Правителството изготви план за действие с 80 конкретни точки, които трябва да се изпълнят. Очаква се в новия доклад свършеното да бъде отчетено и той да не е така критичен. Вицепремиерът Меглена Плугчиева обобщи пред журналисти надеждите си:

„Очаквам, че направеното в последните няколко месеца по изпълнение на приетия конкретен план, както знаете през юли качен в интернет страницата на правителството, с ясно формулирани 80 мерки, че оценката на Комисията по тези изпълнени мерки ще бъде на лице, че ще има обективна оценка на постигнатото и на направеното. В същото време очаквам, че Комисията ще формулира своята взискателност по отношение на ясни и конкретни резултати от правораздавателната ни система”.