Образувано е досъдебно производство срещу висши служители на НАП
Образувано е досъдебно производство срещу висши служители на НАП / снимка: Sofia Photo Agency
Софийска градска прокуратура е започнала досъдебно производство срещу висши служители от Националната агенция по приходите, съобщи председателят на „Ред, законност и справедливост" Яне Янев. По думите му обвинението е за източване на ДДС в особено големи размери.

Яне Янев обясни, че злоупотребите са ставали чрез фалшифициране на документи, регистрация на фирми-фантоми и издаване на фиктивни фактури. По думите му нанесените щети възлизат на стотици милиони лева или колкото е вноската на България като страна-членка на Европейския съюз.

„Именно на най-високо ниво е проблемът с източването на ДДС”, каза още Янев.

От партията настояха финансовият министър Пламен Орешарски да отстрани ръководителят на НАП Мария Мургина.

„Това се налага, за да не възпрепятства тя разследването, защото някои неща не могат да стават без висше покровителство”, добави още лидерът на „Ред, законност и справедливост".

От партията обясниха, че не могат да изнесат имената на замесените, защото това е класифицирана информация. Янев предупреди, че ако до 10 дни българските институции не предприемат мерки, ще отнесат случая към Европейската комисия.

Заместник градският прокурор Роман Василев потвърди за Дарик, че в понеделник тази седмица е образувано досъдебно производство срещу висши служители на НАП. Той не пожела да коментираме за какви суми става въпрос, както и срещу колко човека е повдигнато обвинение.