Прокуратурата вкара в съда променения приватизационен договор на “Градски транспорт”
Прокуратурата вкара в съда променения приватизационен договор на “Градски транспорт” / netinfo

Окръжна прокуратура вкарва в Административния съд промените в приватизиционния договор за „Градски транспорт”, научи Дарик. Прокурорите вече са изпратили протест срещу тълкувателното решение на Общинския съвет от 18 декември, с което той допуска задължителните по договор инвестиции в автобуси и тролеи да бъдат за сметка на приватизираното дружество. Така съветниците от мнозинството разчистиха пътя за признаване на 60-те нови рейса за вложение на купувача – колегата им от БСП Ангел Батаклиев, въпреки че лизинговите им вноски се изплащат от „Градски транспорт”.

Прокуратурата обаче е категорична, че решението на Общинския съвет недопустимо изменя съдържанието на приватизационния договор, и то в основните му клаузи. Законът за приватизация и следприватизационен контрол императивно забранява подобни действия, пише в мотивите на магистратите.

Така с казуса „Градски транспорт” ще се занимава и Административния съд в Пловдив. Идния четвъртък в Окръжния съд пък се подновява процеса за неплатежоспособност на дружеството, след като ВКС отмени решението за несъстоятелност и върна делото за ново разглеждане.