Първанов: ЕК да следи доставките на газ на украинската граница
Първанов: ЕК да следи доставките на газ на украинската граница / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Мерки за справяне с газовата криза обсъждат в момента участниците в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Георги Първанов. Държавният глава откри заседанието с призив Европейската комисия да назначи независим мониторингов контрол, който да следи доставките на природен газ на украинската граница.

Към днешна дата всички доставки на природен газ към Украйна са спрени, докато вчера в най-тежко положение беше България, съобщи президентът Георги Първанов при откриването на заседанието. За разлика от другите страни обаче България няма никаква алтернатива за доставка на синьо гориво през Украйна, каза още Първанов. В тази връзка той подчерта важността да се осъществят максимално бързо другите проекти за тръби като „Южен поток”.

Като спешна мярка Първанов определи осъществяването на газови доставки от тръбопровода Гърция – Турция – Италия в участъка Димитровград – Комотини. Настоявам да се обмислят и вариантите за подаване на газ от Азербайджан, Туркменистан и Египет през Турция, добави президентът.

Държавният глава заяви, че спирането на доставките от Украйна е безпрецедентно нарушение на договора с „Газпром” и европейските директиви и България трябва да търси своите права и компенсации. Не това обаче е най-важното днес, призна Първанов. Спешно трябва да се осигури гориво за вътрешното потребление от хранилищата в Чирен и Галата, чиито запаси, „макар и скромни, са ни крайно необходими”, добави Георги Първанов.

Той изрази увереност, че успешно ще се усвоят и количествата мазут, които ще отпусне „Лукойл”. Големият проблем в случая според държавния глава е разминаването в данните за подавания газ руско-украинската граница. Първанов съобщи, че Европейският съюз може да определи независима фирма, която да извършва мониторинг на място. Има такава компания и тя е от Швейцария, добави президентът.

Съветът за национална сигурност продължава с докладите на енергийния министър Петър Димитров и вицепремиерът Ивайло Калфин.