Българката Данка Панчова все още е в плен на сомалийските пирати
Българката Данка Панчова все още е в плен на сомалийските пирати / БГНЕС

Сомалийски племенни вождове и религиозни лидери, както и групи за защита на правата на сомалийските граждани призоваха за незабавното и безусловно освобождаване на шестимата чужденци, сред които и българка, похитени в Сомалия на 5 ноември тази година, съобщи африканската информационна агенция “АПА нюз”. Похитените са хуманитарни работници на френската неправителствена организация "Действие срещу глада".

Както е известно, сред групата похитени е и българката Данка Панчова. Останалите са двама френски граждани, един белгийски гражданин и двамата кенийски пилоти на самолета, с който хуманитарните работници пристигнаха в сомалийския град Дусамареб, в Централна Сомалия, непосредствено след което бяха отвлечени. Досега никой не е поел отговорност за похищението, а местоположението на похитените чужденци не е известно.

Вчера представители на сомалийските старейшини, духовници и групи за защита на правата на гражданите се събраха на митинг в Дусамареб, за да призоват за освобождаването на похитените чужденци.

"Похитените дойдоха в Сомалия, за да помогнат на бедстващото сомалийско население, което има неотложна нужда от хуманитарна помощ, така че ние призоваваме за освобождаването на тези чужденци", се казва в изявление на участниците в проявата в Дусамареб. "Сомалийският народ изразява най-дълбокото си съжаление за това деяние и протестира срещу подобни похищения", се допълва в изявлението.

Похищенията на чуждестранни хуманитарни работници в Сомалия зачестиха в последно време – сега там в плен са държани общо 16 чужденци.