Заляха българка с киселина в Гърция, няма опасност за живота й
Заляха българка с киселина в Гърция, няма опасност за живота й / снимка: БГНЕС

Няма опасност за живота на българката, която беше залята със сярна киселина в Атина снощи, съобщи за Дарик говорителят на Министерството на външните работи – Драговест Горанов. По думите му обаче, обгарянията и са много тежки и има опасност тя да загуби зрението си. Полицията в Гърция все още разследва възможните версии за нападението, посочи Горанов. Еко какво още каза той пред Дарик:

„Името на жената е Константина Кунева. Работи в атинското метро. Тя е заместник-говорител на синдикалния съюз на чистачите. Кунева живее в Атина от 7-8 години с майка си и 11-годишно момченце. Снощи, когато се е връщала от работа, е била залята на улицата с киселина от двама непознати, които са избягали с кола. Полицията разследва случая. Жената е настанена в болница, състоянието и е тежко – има опасност да загуби зрението си. Българското посолство поддържа връзка с нея, с майка й. Помогнали са майка й да отиде да я види. За здравословното й състояние се грижат гръцки лекари. Настанена е в една от най-добрите болници, но обгарянията й са много тежки. Полицаите все още не са направили официално изявление. Разследват всички възможности.

По-рано гръцките синдикати, цялото общество и политиците изразиха възмущение от случилото се и настояха за бързо разкритие на извършителите. Гръцката полиция продължава разследването по случая с Константина Кунева. До този момент няма конкретни данни за извършителите на покушението, като се очаква пациентката да даде показания, след като състоянието й позволи. Лекарският екип засега не дава гаранция за възстановяване на зрението на българката.

Телевизия „Алфа” предаде, че Кунева е в кома и състоянието й е критично. Гръцките синдикати определиха нападението като „опит за убийство” и в официално изявление съобщават, че причина за инцидента е активната синдикална дейност на българката, с която е засегнала интереси на работодателите.

Лидерите на Комунистическата партия и Лявата коалиция СИРИЗА посетиха пациентката и се информираха от лекарския екип за нейното състояние. Случаят се наблюдава и от министъра на здравеопазването.