Чавес нарече храбрец журналиста, замерил с обувка Буш
Чавес нарече храбрец журналиста, замерил с обувка Буш / БГНЕС
Президентът на Венецуела Уго Чавес нарече „храбрец“ иракския журналист, който замери Джордж Буш с обувките си. Чавес, известен с антиамериканските си настроения и персонални обиди към Буш, каза, че се радва, дето Буш не е бил уцелен. Същевременно той призна, че здравата се е смял, докато е гледал на видео инцидента по време на среща на кабинета, предаван по венецуелската телевизия.

„Добре стана, че обувката не го уцели. Не бих поощрил никого да хвърля обувки по който и да е, но все пак, каква храброст!“, каза Чавес. Както е известно иракският журналист Мунтазар ал-Зайди хвърли една подир друга двете си обувки по президента на САЩ Джордж Буш с думите: „Това ти е за сбогом, куче!“ С неподозиран рефлекс Буш се наведе и първата обувка профуча край ухото му. Вторият „изстрел“ бе блокиран с ръка от премиера на Ирак Нури ал-Малики. Инцидентът стана по време на съвместна пресконференция, дадена от двамата лидери в Багдад.

Колкото до Чавес, венецуелският президент е един от най-безпощадните критици на САЩ – заради войната в Ирак, заради Афганистан и напоследък заради световната финансова криза. Сред епитетите, с които Чавес е назовавал Джордж Буш, са „магаре“, „пияница“ и дори „сатана“, като последният той си позволи да изрече в сърцето на САЩ – Ню Йорк, по време на свое изказване пред Общото събрание на ООН.