И татковците излизат по майчинство
И татковците излизат по майчинство / снимка: Sofia Photo Agency

При раждане на дете бащата ще може да ползва 15-дневен отпуск по желание. Това одобриха депутатите като приеха окончателно промените в Кодекса на труда.

Промените предвиждат със съгласието на майката след навършване на шестмесечна възраст на детето бащата да може да ползва отпуск до навършването на една година на детето.

10 пъти ще се увеличат глобите за работодатели, които не спазват трудовото законодателство. Промените предвиждат работодател, който не осигурява здравословни и безопасни условия на труд, да бъде глобяван между 10000 и 15000 лева, а при повторно нарушение – между 20000 и 30000. За всеки работник без трудов договор работодателят ще бъде глобяван с 15000 лева, а длъжностното лице – с 10000 лева.

Според промените инспекторите по труда ще могат да налагат на фирма санкция до 100 лева за дребни нарушения.

Депутатите одобриха окончателно и промените в Закона за държавния служител. По този начин вече задължително най-малко две на сто от длъжностите в държавната администрация ще бъдат заемани от хора с трайни увреждания.

На първо четене се приеха и промените в Закона за пощенските услуги. С тях се удължава срокът за премахването на монопола на „Български пощи” до 31 декември 2010 година.

Да се удължи с още две години държавният монопол върху резервирания сектор от универсалната пощенска услуга, предоставяна чрез пощенската мрежа, до 31 декември 2010 година, това предвиждат промени в Закона за пощенските услуги, които парламентът прие на първо четене. В сега действащия закон този монопол на държавата трябваше да отпадне до края на тази година. Олимпи Кътев от НДСВ се обяви против и попита дали това става със знанието на министър-председателя, но не получи отговор.