България не фигурира сред държавите с внесено опасно месо от Ирландия
България не фигурира сред държавите с внесено опасно месо от Ирландия / netinfo

В 13 държави от Европейския съюз е внесено заразено с диоксин свинско месо от Ирландия. От Националната ветеринарномедицинска служба увериха за Дарик, че в България няма от опасното месо. Други 60 тона свинско от Ирландия обаче, които са у нас, се проверяват. Партиди са открити в хладилни бази в София и Пловдив. Минимален е шансът част от тези партиди, да са попаднали в търговската мрежа, успокои директорът на НВМС Йордан Войнов. Той увери, че няма място за паника сред хората.

„Такава вероятност почти е изключена, защото въпросните 60 тона месо е внесено в България на 1 и 2 декември и няма как толкова бързо да е стигнало да потребителите, най-много до месопреработвателни предприятия и складове на едро. В момента проверките продължават”, каза Войнов. „С нашата система за проследяемост можем да стигнем до ниво магазин. Оттам нататък вече не можем да стигнем” допълни той.

В нотификациите, които пристигат от Брюксел при кореспонденцията, която водим, до момента няма никъде цитирано, че от тази партида със завишено количество диоксин, е стигнало месо до България. България не фигурира като страна, увери Войнов.

Хората, които са закупили свинско месо и искат да го проверят, могат да се обадят в местната национална лаборатория и месото да се провери от къде идва, да се изследва. Пак казвам, няма място за притеснение, категоричен е директорът на НВМС.