Софиянци може да плащат 1,40 лв. за кубик вода от Нова година
Софиянци може да плащат 1,40 лв. за кубик вода от Нова година / снимка: БГНЕС
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие доклада за увеличението на цената на водата в столицата. Ако комисията разреши увеличението, софиянци ще плащат по 1,40 за кубик вода от 1 януари догодина.

Независимият депутат Минчо Христов обаче призова да не бъде гласувано решение, докато Комисията за борба с корупцията не разгледа концесията със „Софийска вода".

Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнесе до седмица за повишението на цената на водата в столицата с 15 стотинки или до 1,17 лв. без ДДС. Така крайният потребител ще плаща по 1,40 лв. за кубик, ако комисията одобри повишението. „През следващата година ще изпълним около 50 млн. лв. инвестиции, 25 млн. лв. от които през цената, а 25 млн. лв. през Европейската банка за възстановяване и развитие, който договорихме на много добри условия,” каза главният секретар на „Софийска вода” Иван Иванов.


Така ще бъде изпълнено условието за получаване на 58 млн. евро по ИСПА за пречиствателна станция.

Независимият депутат Минчо Христов обаче призова за отлагане на решението, докато Комисията за борба с корупцията не разгледа концесията на „Софийска вода”. „Повишаването на цената на водата с получаването на парите по ИСПА не е толкова пряко, колкото се опитват някои да представят”, каза депутатът.

Според Христов от ВиК дружеството не са изпълнили условие по концесионния договор., защото не са намалили загубите на вода до 33 на сто през 2006 година.
В момента те са 60 на сто, но с изпълнението на петгодишния бизнес план трябва да паднат до 40 на сто. В плана обаче е заложено и ежегодно повишаване на цената на водата с 10-15 процента и то при инфлация до 5 процента.