Догодина - нови градски автобуси
Догодина - нови градски автобуси / netinfo
За 4 млн. лв. общинска фирма „Градски транспорт” ЕАД ще закупи 20 нови автобуса, съобщи председателят на Общинския съвет в града Борислав Гуцанов.

Превозните средства са поръчани от Чехия и ще се движат с метан и газ. Това ще позволи да се изхвърлят по-малко вредни емисии във въздуха. „Градски транспорт” ще тегли кредит, а само 10 % от общата сума ще даде общината , уточни Гуцанов.

Той обяви, че средната възраст на един автобус на общинския превозвач е приблизително 15 години и подчерта, че фирмата е конкурентноспособна на частните превозвачи, но загубите й през годината са били вследствие на това, че дружеството изпълнява социална функция към ученици и социално слаби граждани.

През 2009 година гражданите на морската столица ще станат свидетели на новите електронни табла, които ще показват номерата на автобусите, както и тяхното закъснение. Пак до края на другата година се предвижда да влезе в сила нова електронна система за билети, която ще замени кондукторите по линиите, допълни общинският председател.