Пиратството край бреговете на Сомалия излиза извън контрол
Пиратството край бреговете на Сомалия излиза извън контрол / netinfo

Сомалийски пирати са освободили хонконгския товарен кораб "Great Creation" и 25-те членове на екипажа му, отвлечени от тях преди два месеца, съобщи представител на кенийската организация Програма в помощ на корабоплаването, цитиран от Франс прес и БТА.

Пиратите освободиха плавателния съд "Great Creation" тази сутрин и той плава към Абу Даби, каза представителят Андрю Муангура. Товарният кораб бе отвлечен на 18 септември. Екипажът му се състои от 24 китайци и един гражданин от Шри Ланка.

Международната общност трябва да се намеси и да пресече пиратските действия край бреговете на Сомалия, които се разрастват неудържимо, предупреди Международното бюро по корабоплаване (МБК) в малайзийската столица Куала Лумпур. "Положението е извън контрол", каза Ноел Чонг, директор на Центъра за наблюдение на пиратството към МБК. "Съединените щати и международната общност трябва да се преборят с тази заплаха. В противен случай, при липса на противодействие, слаб риск и възможности за големи печалби, пиратите ще продължат да атакуват. Свидетели сме на пиратски нападения от ново поколение", добави Чонг.

Предупреждението бе отправено след зрелищното отвличане в края на миналата седмица на саудитския супертанкер "Сириус Стар" в Индийския океан, на 450 морски мили от кенийското пристанище Момбаса. Превземането на "мастодонта" с размери три пъти колкото футболно игрище и три пъти по-тежък от самолетоносач, е най-внушителната пиратска акция на всички времена, посочва АФП, цитирана от БТА.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Майкъл Мълън каза, че е изненадан от силата и размаха на пиратите: "Те са добре въоръжени и прилагат много добра тактика", каза той.

Въпросът за борбата с пиратството е включен в дневния ред на заседанието в Брюксел на Военния комитет на НАТО - началниците на генералните щабове на 26-те от НАТО, съобщи британската телевизия Скай Нюз.

По данни на МБК от януари досега край бреговете на Сомалия и в Аденския залив са извършени пиратски нападения срещу 94 кораба, 38 от тях са били превзети, 17 кораба с общо 250 души екипаж са все още под контрола на пиратите.

Лондонската застрахователна група "Лойдс" пусна на пазара нови "пиратски" застрахователни полици за плавателни съдове, минаващи през Аденския залив, предаде ИТАР-ТАСС. Първата застраховка струва 12 000 долара, а втората 19 000 долара. ИТАР-ТАСС цитира вестник "Уолстрийт джърнъл", че по равнище на опасност за преминаващите кораби Аденският залив се приравнява към военна зона. В този район средно на денонощие пребивават по 300 плавателни съда от различни категории. През Аденския залив, който заедно със Суецкия канал и Червено море представлява връзка между Индийския океан и Средиземно море, през 2007 г. са преминали 6500 петролни танкера.