Мъж заболя от трихинелоза след консумация на месо от диво прасе
Мъж заболя от трихинелоза след консумация на месо от диво прасе / cнимкa: Sofia Photo Agency

23-годишен мъж от село Пирин заболя от трихинелоза след консумация на месо от диво прасе, съобщават от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Благоевград. Болният мъж е насочен към Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести „Проф. Иван Киров" в София за диагностично уточняване и лечение.

Мъжът е бил в ловна дружина от 21 човека, които на 18-ти октомври в района на санданското село Пирин са убили осем диви прасета. Това е първият регистриран случай на трихинелоза в Пиринско от началото на тази година, съобщиха от РИОКОЗ –Благоевград.

Според изискванията ловците задължително трябва да предоставят по две проби за лабораторен анализ от всяко убито диво прасе във ветеринарната служба. Целта е да се предотврати консумацията на заразено месо и предпазване на хората от това заболяване, каза директорът на Ветеринарно-медицинската служба в Благоевград д-р Михаил Бащавелов.

До момента са взети проби месо от всички убити прасета за изследване в ДВСК-Благоевград. Трихинела спиралис е открита само в една от пробите, останалите са отрицателни. Заразеното месо е иззето за допълнително изследване и предаването му в екарисаж.

Новини от Благоевград