20 загинаха при пожар на руска подводница, разследват причините
20 загинаха при пожар на руска подводница, разследват причините / снимки: БГНЕС
При пожар на руска атомна подводница на руския Тихоокеански флот са загинали най-малко 20 души, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на

заместник-главнокомандващия военноморския флот на Руската федерация Игор Дигало. Пожарът е възникнал при извършването на рутинни изпитания на подводницата. Евентуална причина е дефект в старата противопожарна система на подводницата, който се е проявил в хода на изпитанията.

Пожарът е обхванал два отсека на плавателния съд. На борда на подводницата е имало 208 души, като от тях 81 са били военнослужещи. Сред загиналите има военнослужещи и строителни работници, участвали в изпитанията на подводницата.

21 ранени от пожара в руската подводница, който вчера отне живота на над 20 души, бяха докарани на руския бряг, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки Игор Дигало заместник-главнокомандващия руските военноморски сили. Ранените са пътували с миненосеца "Адмирал Трибуц", придружавал в Тихия океан подводницата по време на пожара. Те са пристигнали в град Владивосток. Не се уточнява какво е състоянието им.

Самата подводница не е повредена, а атомният й отсек работи нормално. Радиационният фон около нея е също в границите на нормалното.

Японските военноморски сили са били известени за пожара, разразил се на руска подводница от руския Тихоокеански флот, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки японското министерство на отбраната. Японски станции за измерването на нивото на радиацията в Тихоокеанския регион показват, че няма повишение на радиацията заради трагедията.

Дигало уточни, че ръководството на Тихоокеанския флот е взело решение подводницата да бъде върната във временната база в Приморския край, в която се е намирала преди началото на изпитанията. Подводница се движи на собствен ход към руския далекоизточен бряг, придружавана от бойния кораб "Саян". Неофициални източници казват, че вероятно плавателния съд ще пристигне във Владивосток около 9.00 часа по Гринуич. Към временната военна база, където се очаква да пристигне подводницата, вече се отправи първият заместник-министър на отбраната и главнокомандващ военноморския флот на Русия, адмирал Владимир Висоцки.

По повод трагедията руският президент Дмитрий Медведев се срещна с министъра на отбраната Анатолий Сердюков и му нареди да извърши бързо и щателно разследване на причините за пожара. Руският държавен глава поръча също на министъра да организира оказването на помощ на семействата на жертвите.

Медведев нареди и на руския главен прокурор Юрий Чайка да се заеме с разследването на причините за пожара. Следственият комитет към руската прокуратура (СКП) е образувал углавно дело за смъртта на 20 души при пожара, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на изявление на официалния представител на СКП Владимир Маркин. Углавното дело е образувано и е за "нарушаване на правилата на управление и експлоатация на военен кораб, довело до смъртта на над двама души поради небрежност".

Причините за пожара все още са неясни. Руски военен експерт, цитиран от руски агенции, изрази мнение, че пожарът е започнал вследствие на технически грешки, допуснати от инженерите, извършващи изпитанията на борда на подводницата, уточнява АФП. Тогава е възникнал проблемът с противопожарната система в един или най-много два отсека на подводницата. Възможно е да става дума и за грешка при програмирането на задействането на системата.

Според руската агенция РИА "Новости" може би става дума за подводницата Нерпа, която започна изпитания през октомври в Японско море. Нерпа току-що е била построена в корабостроителниците на Амур, в руския Далечен Изток. На борда й освен военните е имало и инженери, които са участвали в изграждането й и сега са я изпитвали. Изпитанията бяха отразени широко в руските медии. В началото на ноември подводницата дори извърши първото си потапяне.

Инцидентът с руската подводница от Тихоокеанския флот, при който загинаха повече от 20 души, отново припомни трагичната съдба на "Курск", потънала през 2000 г. с екипаж от 118 души поради неоказване на помощ. "Курск" потъна по време на маневри в Баренцово море на 12 август 2000 г. вследствие експлозия на торпедо, довела до взривяването на всички останали на борда, което изпрати подводницата на дълбочина 110 м.