Българката е отвлечена за откуп и е в Могадишу
Българката е отвлечена за откуп и е в Могадишу / снимка: БГНЕС

Групата от шестима чужденци, които бяха отвлечени в сряда от град Дусамареб, в централна Сомалия, са били транспортирани тайно до столицата Могадишу, заяви информиран източник пред сайта „Гароуе Онлайн“. Чужденците, работещи за френската организация „Действие срещу глада“, включват четирима европейци от Франция, Белгия и България, и двама шофьори от Кения.

Анонимният източник, който говори от името на Ислямистката бунтовническа група ал Шабаб, категорично заяви, че заложниците се държат в Могадишу с „цел откуп“ и отвличането им не е политически мотивирано. Говорител на Ал Шабаб не е коментирал неотдавнашните отвличания. Сомалия, разположена в Африканския рог, и една от най-опасните страни за работа и живот на чужденци, коментира сайтът.

Отвлечената в Сомалия българка Данка Панчова е родом от пазарджишкото село Сарая. Родителите й са живели доскоро в Пазарджик, но преди няколко години са се върнали в селото, където имат оранжерии. Те са разбрали за отвличането на дъщеря си от служител на фондацията ”Действие срещу глада” , в която тя работи.