Калфин: Предприето е всичко възможно за отвлечената българка в Сомалия
Калфин: Предприето е всичко възможно за отвлечената българка в Сомалия / снимкa: БГНЕС

Всичко, което може да се предприеме във връзка с отвлечената българка в Сомалия, е вече предприето. Сега чрез МВР издирваме нейното семейство, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той се срещна с български журналисти след днешната среща на европейски правителствени представители социалисти и социалдемократи, на която бе обсъдена световната финансова криза и възможните мерки за преодоляването й.

Българската е участвала в екип на неправителствената организация "Действия срещу глада". Самолет с помощи е кацнал в централен район на Сомалия, като в него е имало четири служителки на тази организация, включително и нашата сънародничка. Още при кацането на летището те и двамата пилоти на самолета са били отвлечени от въоръжени лица, каза българският вицепремиер. По думите му тази информация е получена чрез германското посолство в Кения. Другите гражданки по наша информация, каза Калфин, са две французойки и една белгийка. Работим много активно с Франция и Белгия. Координираме максимално усилията си с Европейския съюз и Европейската комисия. В Сомалия нямаме собствена мисия. Всичко, което може да се предприеме, е вече предприето. В момента чрез МВР се издирва семейството на българката, каза Ивайло Калфин.

Пред Дарик говорителят на външно министерство Драговест Горанов съобщи, че до момента няма искания от страна на похитителите: Атаката е станала веднага след приземяването на самолета. Въоръжените лица са отвлекли членовете на екипажа – двама кенийски пилоти, както и четирима служители на организацията. По първоначална информация заложниците не са били наранени. Към момента похитителите не са установили контакт с никой от официалните власти, за да изяснят естеството на отвличането”, добави още Горанов.

Говорител на Европейската комисия, която следи много отблизо случая, заяви , че самолетът, в който са били отвлечените, е бил нает от комисията. Това е редовна практика да наемаме самолети, когато при разнасяне на хуманитарни помощи има сериозни заплахи на земята при транспортирането им. Част от отпусканите от Европейската комисия хуманитарни помощи отиват за наемане на самолети в случай на опасност за доставките, каза той.

По-рано еврокомисарят за развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел изрази дълбока тревога във връзка с отвличането на четири служителки на френската благотворителна организация "Действия срещу глада" в Сомалия и на двамата пилоти на нает от Европейската комисия самолет. Сред отвлечените е и българката Данка Панчова.

Луи Мишел призова похитителите да освободят похитените без никакво забавяне. Помощта, предоставяна от Европейската комисия и нейните партньори в Сомалия, е насочена единствено към намаляване на страданията на хора, които изпитват жестоки нужди. Единствената цел на нашата хуманитарна помощ е да спасява живота на хора и предоставя облекчения по един безпристрастен и недискриминационен начин, изтъкна еврокомисарят.

От началото на годината все повече чужденци и служители на хуманитарни организации стават жертва на отвличания и убийства с цел откуп, извършвани от ислямистки бунтовници в Сомалия. Преди няколко дни стана ясно и че Франция и Испания подготвят действия срещу сомалийските пирати, които отвлякоха няколко кораба в Червено море през последните месеци.