Няма да има спиране на „Кремиковци”, смята министър Димитров
Няма да има спиране на „Кремиковци”, смята министър Димитров / cнимкa: Sofia Photo Agency
Увеличено е подаването на газ, за да се компенсира по-малкото количество въглища в „Кремиковци” и се надявам да няма спиране на комбината, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в предаването „Седмицата” на Дарик. По думите на Димитров „Кремиковци” има една седмица, през която или трябва да намери отговорен оператор, или ще трябва да започне изключването на отделните производства. Според него спиранията на доменните пещи трябва да се забавят със седмица.

Министърът коментира още, че има няколко кандидати за оператори на „Кремиковци” и надеждите са, че през идната седмица ще се появи нов оператор, който ще поеме комбината. По думите му, има както български, така и чужди кандидати, което не е лошо. Ходът, който предприе „Ворскла Стийл” беше неочакван, затова доста се забавят процедурите, заяви още Димитров.

На запитване защо България да не национализира „Кремиковци” министърът на икономиката отговори, че задълженията към кредиторите са около 2.2 млрд. лева неразплатени, което по думите му, прави магистрала от 555 км. Загубите на комбината не са в следствие на световната финансова криза, коментира министър Димитров. Това, според него, е субективна ситуация, създавана съзнателно в продължение на много години и не трябва да се очаква, че българският данъкоплатец ще плаща за тази ситуация.

Димитров изтъкна и недоволството си от опитите да се тиражират заплахи към гражданите в публичното пространство. Той уточни, че евентуално спиране на комбината не застрашава столичани, защото има изработени процедури за отиване до ограничаване на производството.

Цялото интервю с Петър Димитров четете ТУК.