Спират две пещи в „Кремиковци
Спират две пещи в „Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency

Ръководството на „Кремиковци” АД съобщава, че в резултат на едностранното решение за прекратяване на споразумението за работа на ишлеме от страна на „Ворскла Стийл България" доставките на суровини към комбината са редуцирани под безопасния минимум. Това се казва в съобщение от пресцентъра на комбината.

От страната, предприела едностранно прекратяване на споразумението, не бе предоставен междинен период, в който да бъдат договорени нужните доставки. Ръководството взе решение да пристъпи към подготовка за поетапно извеждане от експлоатация на доменни пещи номер едно и номер три и на коксохимичните батерии, в случай че не бъдат осигурени необходимите количества доставки, се казва в съобщението.

Прави се всичко възможно да бъдат своевременно доставени желязорудни суровини от други доставчици. Нужното количество коксуващи въглища се очаква да бъде получено днес. Към настоящия момент това ще предотврати необходимостта от аварийно спиране на агрегатите.

За организирането на подготовката и ръководството на безопасното спиране на металургичните агрегати са назначени оперативни щабове и са утвърдени съответните оперативни планове за това.

Ръководството на комбината е уведомило държавните органи за предстоящите технологични пренастройки и мотивите за осъществяването им.