Спрени проекти в Казанлък?
Спрени проекти в Казанлък? / Д.Бобева

Общината в Казанлък е спряла два проекта на холандски фирми, които биха се реализирали на територията на района.
Това обяви днес д-р Мария Данчева- представител на българо-холандската фирма “Буксус плант” пред журналисти в Казанлък.

Единият проект бил спрян заради необходимостта от обявяване на обществена поръчка, а другият заради невъзможността на общината да подготви обосновка на проекта и да го защити.

Липсата на обосновка от Общината в Казанлък проваля намерението за изграждане на Селскостопански изложбен център в района на стадион “Севтополис” , за което преговарят двете страни.
Холандска фирма, заинтересована от инвестицията е изготвила и предала на Общината 2 технически проекта за Центъра , без нито лев да се плати затова от страна на общината тук.
Въпреки това проектите на холандците отлежават вече две години в кабинета на главния архитект .
Според холандските представители, за това време е можело изложбеният център да е факт, при това с пари от ЕС.
Проектът е спрял заради невъзможността на общинската администрация да напише мотивирана обосновка за нуждата от него.
Вторият спрял холандски проект с бъдещи евентуални инвестиции е този за предпроектните проучвания на древния Севтополис.
Преди две години представители на холандската фирма “Баласт Недам” посетиха Казанлък и разговаряха с кмета
На база този разговори бе сключен договор за предпроектни проучвания на древния тракийски град.Тогава холандските представители поеха и ангажимента да съдействат в търсенето на крупни инвеститори с понтенциален интерес към проекта "Севтополис" .

Тези предпроектни проучвания, според д-р Данчева били факт на35% и са платени именно от фирмата, чийто представител е тя.
Заради оскъпяването на проекта и българското законодателство, както и заради нуждата от обявяване на конкурс и тази съвместна инициатива в момента е зациклила.

Първият интерес на холандците към подобни терени и проучвания бе лансиран чрез идеята за стъклено покритие на гробницата Оструша.