Франция дава 10,5 млрд. евро на най-големите си банки
Франция дава 10,5 млрд. евро на най-големите си банки / снимка: EPA/BGNES

Франция ще инвестира 10.5 млрд. евро в шестте най-големи френски банки до края на годината. "Креди агрикол" ще получи 3 млрд. евро, "БНП Париба" - 2.55 млрд. евро, "Сосиете женерал" - 1.7 млрд. евро, "Креди Мютюел" - 1.2 млрд. евро, "Кес д`Епарн" - 1.1 млрд. евро и "Банк Попюлер" - 950 млн. евро. Това съобщи министърът на икономиката и финансите на Франция след среща с директорите на най-голамите банки в страната и управителя на Банк дьо Франс Кристиян Ноайе.

Това отпускане на средства от държавата за банките е необходимо, "за да бъдат те в състояние да финансират правилно икономиката", уточни Лагард.

Френските банки, в които държавата ще инжектира 10.5 млрд. евро, нямат абсолютно никаква нужда да бъдат рекапитализирани, заяви управителят на централната банка Банк дьо Франс Кристиян Ноайе.

"Банковата комисия счита, че всички френски банки и шестте, които министърът на финансите посочи, че ще бъдат финансирани от държавата, разполагат със собствените средства, които са им необходими”, посочи Ноайе.

Целта на операцията не е да се рекапитализират банките, а да се осигури финансиране на икономиката и да се поддържа високо ниво на ликвидност през периода, когато състоянието на пазарите не им позволява да увеличат своя капитал, допълни управителят на френската централна банка.