300 000 лева струва новата оранжерия в Ботаническата градина в Балчик
300 000 лева струва новата оранжерия в Ботаническата градина в Балчик / cнимка: Sofia Photo Agency

Около 300 000 лева ще струва новата оранжерия, която ще бъде монтирана в началото на ноември в Университетската ботаническа градина в Балчик, съобщи ръководителят на парка Ина Манчева. Олекотената конструкция ще бъде разположена върху 800 кв. метра площ. Тя е изработена от поликарбонат – нов материал, който има по-добра топлоизолация от стъклото.

Съоръжението ще приюти над 1400 вида ценни растения, между които уникални кактуси и палми. Само едроразмерните кактуси, които са 30-40 вида, са повече от 1000 екземпляра. Досега тропическите растения прекарваха зимата, наблъскани в помещение от 120 кв. метра. Налагаше се ботаниците да орязват най-високите видове, за да не опират в тавана.

Оранжерията ще има високо осем метра тяло, където ще бъдат прибрани триметровите палми и над четири метровите африкански млечки. Останалите растения ще се поберат в две по-ниски крила на конструкцията.

Първоначалният проект за оранжерия е бил направен през 1985 г., излети са основи за постройката, но начинанието е било замразено. Преди около пет години е започва работа по нов проект, но поради ред административни пречки той се осъществява едва сега. Разрешение за монтирането на съоръжението е дадено от община Балчик през август 2007 г.

Средствата за изграждането на оранжерията се отпускат от Софийския университет и от Европейския фонд за опазване на биоразнообразието.

Втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси най-после ще бъде прибрана в подходящо за нея място, коментираха ботаниците. Екзотичните растения вече ще бъдат достъпни за туристите целогодишно.