Харманли може да поеме част от софийския боклук
Харманли може да поеме част от софийския боклук / снимка: Sofia Photo Agency

Кметът на община Харманли Михаил Лисков съобщи, че до този момент са водени разговори по инициатива на Министерството на околната среда относно свободния капацитет на регионалното сметище край Харманли и възможните транспортни схеми за извозването на боклука от София до него.

Кметът Лисков изразява съгласие за конкретни разговори с екоминистерството за евентуалното приемане на отпадъците от София, но при определени условия. Едно от тях е получаване на уверения, че в замяна Харманли ще получи целеви средства за развитието на инфраструктурата на общината.

Ако се договори част от боклука на столицата да се приема в харманлийското сметище, от общината ще очакват и поемане на част от разходите за поддържане на депото, което ще доведе и до чувствително намаляне на такса смет в общината.

Сметището в Харманли е изградено с държавни средства като регионално и предвидено за други общини в региона. Тези общини обаче като Свиленград, Маджарово, Любимец, Сименовград, Ивайловград и Стамболово не ползват регионалното сметище и разходите от издръжката му падат изцяло върху Харманлийска община. При тази ситуация бихме могли да поемем част от столичния боклук, но само при горепосочените условия, коментира Михаил Лисков.