Рекорден стокообмен между Германия и България се очаква през 2008
Рекорден стокообмен между Германия и България се очаква през 2008 / netinfo
Рекордните 4 милиарда евро се очаква да достигне външнотърговският стокообмен между Германия и България през тази година, прогнозира в Хасково председателят на Германо-Българската индустриална търговска камара Митко Василев. Той и посланикът на Германия у нас Михаел Гайер са сред участниците в организиран по повод Деня на германското единство бизнесфорум в града.

Със стокообмен от 3,7 милиарда евро Германия е водещият външнотърговски партньор на страната ни за миналата година. През 2007 година немски фирми са инвестирали в България 6 милиарда евро.

Като несъстоятелни посланик Гайер определи коментарите, че по политически причини е възможно България да бъде изолирана в Европейския съюз и от Германия. Германия е критичен, но верен партньор на България, през последните години дипломатическите и икономическите отношения между двете страни са на много високо ниво с тенденция да продължат да се развиват положително, подчерта немският посланик.

По-рано днес посланикът разговаря с областния управител на Хасково Райна Йовчева и с кмета Георги Иванов. Обсъдени са възможностите за партньорство между Хасково и немски град и условията за привличане на немски инвеститори в областта.