ОССЕ осъди нападението срещу Огнян Стефанов
ОССЕ осъди нападението срещу Огнян Стефанов / снимка: Sofia Photo Agency

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ /по медийните въпроси осъди нападението срещу български журналист тази седмица и призова властите да предотвратят други подобни нападения, предаде Франс прес.

"Разтревожен съм от последната брутална атака срещу разследващия журналист Огнян Стефанов и от честите актове на агресия от подобен род срещу журналисти в България през последните години", пише Миклош Харасти в писмо до българския външен министър Ивайло Калфин.

Българският журналист Огнян Стефанов беше нападнат в понеделник в София и бит с чукове от своите нападатели. Той е настанен в болница с множество наранявания, включително на главата. Това нападение беше предшествано от убийството на писателя Георги Стоев, автор на книги за организираната престъпност, който беше убит през април в София.

Друг разследващ журналист, Васил Иванов, се отърва невредим при експлозия в дома му през април 2006 г., отбелязва ОССЕ в своето комюнике. "Във всички тези три случая извършителите не са установени и изправени пред съд", отбелязва Харасти, като призовава българските власти да направят повече, за да открият и осъдят отговорите за нападенията. "Законите не трябва да третират опитите за заглушаване със сила на критичните гласове като обикновени престъпления, а като актове, които подкопават свободата на словото, което е основно демократично право", се казва още в комюникето, цитирано от БГНЕС.