В Стожер са събрани  900 подписа срещу изграждане на депо за отпадъци край селото
В Стожер са събрани 900 подписа срещу изграждане на депо за отпадъци край селото / netinfo
Жителите на село Стожер са против изграждането на депо за твърди битови отпадъци край селото. Това заяви пред Дарик радио председателят на създадения инициативен комитет против депото Димитър Платиканов.

В селото върви протестна подписка, която вече е подкрепена от 900 души, съобщи Платиканов. Около 1200 са жителите на селото с право на глас, според последните избирателни списъци, уточни той.

По думите му хората са притеснени, че депото ще бъде изградено във вододайна зона. Селото ще изгуби и пасище от около 200 дка, тъй като върху него ще бъде изградено новото съоръжение. Притесненията на хората от Стожер са свързани и с преминаването на камиони за отпадъци край селото, които ще замърсяват въздуха.

В петък, 19 септември в Стожер ще се организира общоселско събрание, на което ще се приеме протестна декларация. Седмица по-късно на 26 септември от 11.00 часа е насрочено публичното обсъждане на доклада за въздействие върху околната среда на депото.

Предвиденото депо за твърди битови отпадъци край Стожер ще обслужва осемте общини от региона и шуменската Никола Козлево. За реализацията му  може се кандидатства по процедурите за получаване на безвъзмездна помощ от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" . Евентуално забавянена разрешаването на проблема с управлението на отпадъците ще доведе до глоби след 2009 година от Европейската комисия.

На последната си сесия общинските съветници на община Добричка решиха да започнат действия за промяна на статута на терена в село Стожер, на който ще се изгражда регионално депо за твърди битови отпадъци. Това ще стане при условие, че се направи обходен път до депото и в никакъв случай колите с отпадъците не минават през селото. Другото условие, поставено от съветниците е захранването на депото с вода да става от собствен водоизточник, а не от водоизточника на село Стожер.