Три са вариантите за столичните отпадъци, според Стефан Софиянски
Три са вариантите за столичните отпадъци, според Стефан Софиянски / netinfo

Три са принципните варианти за третиране на битови отпадъци. Това каза бившият столичен кмет Стефан Софиянски в предаването „Дарик кафе”. Той изрази притеснение от това, че диалогът по проблема със столичния боклук между премиера Сергей Станишев и сегашния кмет на София Бойко Борисов се е превърнал в спор за това кой е виновен за създалата се ситуация. Основната причина за нерешаването на проблема е, че вече толкова време не може да се намери място за строеж на завод за отпадъци, смята Софиянски. Окончателното определяне на площадката за завода е приоритет на екоминистерството, но през годините сме станали свидетели на съпротива навсякъде, където е било предлагане изграждането на завода, каза още Стефан Софиянски.

„Има три решения – най-достъпното е сметището, то е сравнително най-приемливо като цена, за да го понесе потребителят. Второто е балирането, което в момента е междинен вариант, защото компресира боклука и го слага. Третото е завод. Просто трябва да се вземе решението, сега има средства от ЕС и да се прави. Това е, но въпросът е, че ще се изгуби време”, каза бившият градоначалник.

„Ние не успяхме, затова аз се изтеглих. Има нещо, което мен ме тревожи в цялата ситуация – Станишев и Бойко Борисов въведоха един начин на работа, в който само да има нерешен проблем все някой им е виновен. Излизат и все започват да обясняват. Аз 1997 година съм влизал в „изгребана” от Жан Виденов държава, да съм обяснявал, че Жан Виденов ми е виновен? Влизал съм в кметството при абсолютна липса на каквото и да е сметище. След Каракачанов и Янчулев да съм обяснявал, че те са ми виновни? Сядам и свършвам работа. Да го строят най-сетне това сметище и стига са се обяснявали кой е виновен. Като си обещал, че ще го направиш, влизаш и го правиш. Аз се махнах, защото не можах да го направя”, посочи Стефан Софиянски.

„Вече не съм привърженик на президента, обаче, да го месят него в това е просто смешно. Аз съм сменил три президента – Желев, Стоянов и Първанов, да сте ме чули мен да занимавам някой с боклука. Да седнат двамата и да се уточнят „Дай това, трябва това и това, определяме местото, налагаме го, подкрепя ни Министерството на финансите и да тръгваме да го работим”, това трябва да се направи”, обясни още Стефан Софиянски.