Цветанов: Проблемът със столичния боклук може да се реши само с диалог
Цветанов: Проблемът със столичния боклук може да се реши само с диалог / снимкa: Sofia Photo Agency
Този начин на говорене за проблема със столичния боклук не води до решаването му, което става единствено с диалог. Така председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на изразеното от президента Георги Първанов становище, че забавеното построяване на завод за преработка на отпадъци в София е свързано с печалба за някого и че столичният кмет Бойко Борисов не е направил нужните уговорки с други общини за осигуряване на терен за столичния боклук. 

Според Цветанов нападките на президента Първанов към столичния кмет имат за цел да отклонят общественото внимание от реалните проблеми у нас към постоянно говорене за боклука.

„Ако президентът чувства, че неговият рейтинг чувствително е спаднал, не е формата и начинът да говори по този недостоен за него начин за решаването, персонализирането на столичния боклук към столичния кмет. Проблемът на столичния кмет е проблем на всички български граждани и е проблем на всички столичани. Призоваваме всички отговорни държавни политици да не политизират един проблем, който може да бъде решен само и единствено с диалог. Нека да не правим политика от проблема със столичния боклук, защото политика ще трябва да се прави след една година с боклука на по-голямата част на българските общини”, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов се обърна към българския президент с въпрос защо не е спазил предизборното си обещание да съдейства за решаване на нерешени проблеми, в какъвто ще се превърне липсата на модерни сметища в общините, за които Европейската комисия е дала на България срок до юли догодина. Председателят на ГЕРБ призова отговорните институции да се самосезират и потърсят отговорност за днешните думи на президента Първанов.