Какво да купим с един „Бербатов” във Варна
Какво да купим с един „Бербатов” във Варна / netinfo
Димитър Бербатов премина в Манчестър Юнайтед срещу 30,75 милиона паунда или малко повече от 74 милиона лева по днешния обменен курс на БНБ. Което го нарежда на 8-мо място в класацията за най-скъпи трансфери за всички времена в света. Бербатов оглавява класацията на Юнайтед за най-скъп трансфер, което досега се заемаше от Рио Фърдинанд, преминал от Лийдс срещу 29 милиона.

Колко са 30.75 милиона паунда или 74 милиона лева за икономиката на Варна. И какво може да се купи с един „Бербатов” в морската столица. Едно сравнение на Дарик радио Варна, което не претендира за представителност.

Един Бербатов е 1/3 от бюджета на Варна за 2008 г. С парите от трансфера му общината в 800 хилядната морска столица може да покрива разходите си 4 месеца – например от вчера до 31 декември. На Община Аксаково парите ще стигнат за 6,5 години, ако не променя последния си бюджет.

Всичките учители във Варна за цяла една година няма да вземат общо сумата, която плати „Манчестър Юнайтед”. Общинският бюджет за образование, който освен заплати включва и други разходи, е 62 млн. лв.

С парите за Бербатов кметът Кирил Йорданов може да си купи 246 „Мерцедес”-а S класа с номера от пет единици. С такава лимузина за 300 000 лв. той встъпи в третия си пореден мандат.

Със 74 млн. лв. Варна може да се превърне в още по-екзотична морска столица като купи 23 125 палми от същите, които се появиха това лято по улиците. Всяка една от тях струва средно по 3 200 лв.

С парите за българския нападател могат да се поставят 92 светофара по магистралата Варна - Златни пясъци като този преди началото на града. За него са похарчени 800 000 лв. Ако цялата сума се изразходва по това перо, на 20-километровата магистрала ще има сфетофар на всеки 200 метра и трафикът вероятно ще се облекчи още повече.

Ако пътувате с толкова пари в посока Златни пясъци – там може да нощувате 148 000 вечери в апартамент в петзвезден хотел, което е повече от 400 години. Вместо това може да предпочетете да инвестирате в целия хотел и в още няколко с по-малко звезди.

По-евтиният от Златни пясъци вариант за спане е гарсониера във "Владиславово". Един Бербатов струва колкото 2 450 по-малки апратамента. Или 70 панелни блока в квартала.

Новият стадион «Варна» може да бъде финансиран почти наполовина с 8-ия най-скъп трансфер в историята на футбола. Модерното съоръжението, което се строи в момента, се очаква да струва 160 млн. лв.

Проблемът с детските градини във Варна може да бъде решен за години напред, ако се построят 30 детски градини - всяка за 140 деца и с басейн. Подобна се строи в момента във «Възраждане» за 2.5 млн. лв.

С един Бербатов могат да се купят още 9 % от акциите на БМФ, да се построи още един мол, да се направят 15 километра магистрала.

При средна работна заплата за страната от 510 лв. - 74 млн. лв. ще стигнат за годишното възнаграждение на 12 000 българи. С парите могат да се платят и 28 000 годишни минимални заплати.