Държавата чака отговор от 5-6 общини за софийския боклук
Държавата чака отговор от 5-6 общини за софийския боклук / снимка: Sofia Photo Agency

Евентуални санкции от страна на Еврокомисията за софийския боклук ще са неуспех за Столичната община, която е отговорна за решението на проблема. Това каза пред "Дарик" радио заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, който потвърди, че държавата чака отговор от няколко общини за приемане на част от балираните отпадъци на София.

Георгиев отказа да коментира реакцията на транспортния министър Петър Мутафчиев, но според него националните интереси изисквали положителен отговор от някоя от общините. Eто какво още каза зам.-министърът на околната среда и водите:

На базата на анализа за достатъчна близост на съответните депа и свободен капацитет в тях ние сме предложили няколко депа в страната като варианти да поемат частично натрупаните балирани отпадъци на столицата. 5-6 общини, на чиято територия има действащи депа, и тези депа са определени след необходимия анализ.

Какво се случва, ако получите отказ от всички тези общини?

Националните интереси изискват по-скоро да имаме положителен отговор и час по-скоро да се реши проблемът на столицата.

С каква санкция е заплашена България, ако това не се случи?

Ще направим всичко възможно тези санкции да не бъдат наложени на страната ни. Ако те бъдат наложени, това ще е преди всичко неуспех за Столична община, тъй като проблемът за който ще се наложат, е отговорност на Столична община, но ние заедно със съответните ресорни ведомства правим всичко възможно да няма налагане на санкции.

Искам да подчертая, че сме в съвършено начален етап по налагане на санкции и отсега да говорим какъв ще е техният размер просто е недопустимо. Размерът е конкретен и ще се определи чак в края на съответната процедура.