Кушнер: Срещата на върха на ЕС ще анализира изтеглянето на руските войски
Кушнер: Срещата на върха на ЕС ще анализира изтеглянето на руските войски / снимкa: БГНЕС

Извънредната среща на върха на ЕС, свикана от Франция за следващия понеделник, има за цел да „анализира изтеглянето на руските войски“, заяви френският външен министър Бернар Кушнер, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Той подчерта, че трябва да се намери политическо решение.

На срещата на върха ще бъде анализирано изтеглянето на руските войски от Грузия и ще говорим за бъдещето, защото петата и шестата точка от споразумението между Русия и Грузия са насочени към бъдещето“, заяви Кушнер, който е на официално посещение в Бейрут.

Пета точка от споразумението предвижда „руските сили да се изтеглят на позициите преди началото на враждебните действия“ и „в очакване на международен механизъм руските миротворци да задействат допълнителни мерки за сигурност“. Шеста точка предвижда „начало на международни дискусии за сигурността и стабилността в Абхазия и Южна Осетия“. „Трябва да намерим политическо решение, което ще отнеме време, защото трусът беше силен“, заяви Кушнер.

Според него френското председателство на ЕС „избегна най-лошото, като постигна примирие и изтегляне на огромното мнозинство от руските войски, но остават още проблеми“, съобщи.