• Размер на шрифта:

"Взрив" от дизентерия избухна в дом за деца в добричко село

20 август 2008 16:46 | Автор: Валя Янева

"Взрив" от дизентерия избухна в дом за деца в добричко село © снимкa: Sofia Photo Agency  

Взрив от дизентерия е избухнал в дома за деца с умствено изоставане в добруджанското село Крушари в периода 8 – 20 август, съобщават от РИОКОЗ - Добрич. Заболелите деца са 16 и са на възраст от 4 до 22 години.

Домът се помещава в две сгради и в него са настанени общо 108 деца. В едната се отглеждат 48 лежащи деца , а в другата 60 подвижни и полуподвижни на два етажа. В двете сгради има отделен обслужващ персонал, общ е медицинският персонал, който дежури по график. Джипито на децата е от село Крушари. Децата не са извеждани извън дома и не са посещавани от външни хора. Не е внасяна и храна извън менюто, което се сервира в дома, уверяват от РИОКОЗ.

В първите дни заболяват четири хлапета, като личният лекар ги е прегледал на място и им назначил лечение. До 19 август обаче се разболели още 12 деца. При четири от тях е изолиран причинителят на дизентерия "шигела зоне". Пет от децата са били приети в инфекциозното отделение на добричката болница.

Експерти на РИОКОЗ са направили две проверки. Взети са проби за микробиологичен контрол на дезинфекционния режим от кухненски блок, стаи на заболели деца, ръце на персонал и дезинфекционен разтвор, хранителни проби.

Установено е, че храните в кухненския блок са в срок на трайност, съхранени при условия, посочени от производителите и са придружени със сертификати и фактури.

Проверена е личната здравна документация на персонала. Всички работят с редовно заверени лични здравни книжни. Изследвани са всички от персонала на дома, работещи към момента, всички заболели деца и контактните на дизентерия деца. Продължава изследването на останалите деца и персонал.

Взрив на дизентерия в Дома в Крушари имаше и през октомври и ноември миналата година. В същото време три бебета на възраст от три до пет месеца от Дома за медико-социални грижи в Добрич са заболели от гастроентероколит, съобщиха още от РИОКОЗ. Пеленачетата са били приети в инфекциозното отделение на добричката болница през периода 8-19 август.


Етикети: Взрив, дизентерия, избухна, деца, добричко, село

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

Дестанович - 22.08.2008 г. 11:08:20

И всичко е у лайна след взрива нали? Умствено изостаналите лайнофъргачки как ше ви болясват пърделниците дует Ритон като разберат, че сте го обърнали на кенеф тоя дом, без да ги извикате за едно говно-почерпка.

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още