Руските войски се изтеглят от Грузия
Руските войски се изтеглят от Грузия / снимка: БГНЕС

Руските войски започнаха да се изтеглят от Грузия, съобщи ДПА, като се позова на РИА Новости. От Цхинвали, административен център на Южна Осетия, за Владикавказ в Северна Осетия потегли конвой руска военна техника.

Все още няма официално потвърждение от руски военни източници, посочва ДПА.

Според съобщение на грузинското министерство на вътрешните работи, няма никакви признаци, че руските войски се готвят да се изтеглят от територията на Грузия, съобщи Франс прес.

Лидерът на сепаратисткия район Южна Осетия Едуард Кокойти заяви, че ще поиска Русия да разположи постоянна военна база на територията на непризнатата република, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Кокойти тази база е необходима, защото в Южна Осетия живеят много руски граждани. "Окончателното решение за такава база ще бъде взето в Москва", подчертал Кокойти.

Той добави, че няма да приеме в Южна Осетия да бъдат разположени международни наблюдатели. "Нямаме доверие на международните наблюдатели - това са хора, които изопачават истината", изтъкнал Кокойти в интервю за Ройтерс.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ поддържаше екип от наблюдатели в зоната на конфликта между Южна Осетия и Грузия, посочва Ройтерс. Наблюдателите бяха евакуирани веднага след избухването на сражения между грузински и южноосетински сили.