Казанлъшка скулптура и филм в Япония.
Казанлъшка скулптура и филм в Япония. / личен архив
Скулптората “Слънцето”-то на казанлъшкия автор Димитър Койчев вече ще краси централния офис на световната културна организация “Глобал култур център” в Токио, Япония.

Творбата е била харесана и дарена от автора й на президента на организацията Кенджи Хоруши.

В продължение на десет дни Димитър Койчев бе единствения българин, който участва юбилейната, Десета световна изложба в “Сити хол” на културната организация.

57 годишният творец имаше завидната слава да се превърне в първия и единствен българин, взел участие в юбилейната експозиция на световната организация “Глобал култур център” под мотото “ Началото на края” и във втория европеец, участвал в експозицията в Хонолулу – Хаваите. В продължение на десет дни творци от 36 страни 4 континента показваха свои произведения в най- голямата екпозиционна зала в Хаваите- Сити хол.

На особен интерес по време на презентацията в Хонолулу се е радвал и специално изработения за пътуването и създаването на творбата “Слънце”, филмът на ПРЕС ТВ – “Пътят на Слънце”-то”. Особено въздействащи за зрителите и участниците в световната изложба са се оказали кадрите от района и тези от Мегалита.

Повечето са изразили желание да посетят България и района на Казанлък. След Хаваите “Пътят на Слънце-то” също заминава за Япония, където става част от фонда на Световната културна организация.

По време на юбилейното издание на изложбата на Глобал култур център е взето решение следващите световни форуми да бъдат съпровождани и с индивидуални изложби на отделни автори.