Гиганът Vale поръча най-големите товарни кораби за желязна руда
Гиганът Vale поръча най-големите товарни кораби за желязна руда / netinfo

Бразилският минен гигант Vale („Вале”) е поръчал 12 огромни товарни кораба на стойност 1,6 млрд. долара за пренос на желязна руда от китайската корабостроителница Rongsheng Rongsheng Shipbuilding and Heavy Industries („Ронгшенг шипинг енд хеви индъстриз”), като плавателните съдове ще са най-големите по рода си, съобщава бразилската компанията.

Корабите ще пренасят желязната руда по маршрута от Бразилия до Азия, която е ключов пазар за бразилския гигант, тъй като рудата се използва като основна суровина за производство на стомана.

Корабите, който китайската компания ще построи за най-големия прозиводител на желязна руда в света ще са с капацитет от 400000 тона всеки, а сделката е част от инвестиционна програма на стойност 59 млрд. долара, която ще се изпълнява до 2013 година от Vale.

Пърият от плавателните съдове ще бъде доставен през 2011 година, а поръчката ще бъде изпълнена до 2012 година, като ще позволи на Vale да намали разходите за пренос по море на желязна руда до пазарите.

Когато Vale обедини новите кораби с тези, с които вече разполага, флотът на компанията ще може да транспортира 30,2 млн. тона желязна руда годишно от Бразилия до Азия. По-голямата част от експорта на Vale e за Китай.

Vale е втората по големина минна компания след англо-австралийската BHP Billiton Ltd