Стойков: Партии атакуват чрез мен президента
Стойков: Партии атакуват чрез мен президента / снимка: bulgaria4you.org

Чрез мен атакуват българския президент, процесът е политически - така бизнесменът Людмил Стойков коментира скандала с доклада на Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете ОЛАФ, според който престъпна мрежа от 50 фирми на Стойков и Марио Николов са източили над 20 милиона евро по проекти на САПАРД, а българското правителство и държавни институции го пазят да не се разследва. Стойков отрече да има нещо общо както с мрежа от 50 фирми, така и с проекти по програма САПАРД изобщо.

Г-н Стойков, в доклада на ОЛАФ, който стана известен вчера, се цитира мрежа от 50 фирми и компании, свързани с групата Николов - Стойков, която се занимавала с ред престъпления, изброени вътре като данъчни измами, източване на фондове, измами със субсидии и фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос на китайско заешко и птиче месо и т.н. Каква е истината? Имате ли участие в тези 50 фирми? И всъщност в колко фирми от тях имате участие?

Абсолютно съм учуден как се цитира такава престъпна мрежа от 50 фирми, след като имам участие само в една фирма, миноритарен дял в "Еврофриго", не участвам в Съвета на директорите. Силно съм учуден откъде са тези изводи, след като не се казва нито един конкретен факт срещу мен. И как така ми е замесено името в документна измама? Как мога да направя документна измама, след като нямам право да подписвам никакви документи? Как да съчиня документите? А един документ някакъв да сте видели или чули, да има такъв?

Схемата, която там е описана, е, че се кандидатства с фалшифицирани оферти със силно завишени цени за проектите по САПАРД.

Но къде съм участвал аз лично, къде съм завишил цените, след като въобще тази тема ми е чужда.

Всъщност дайте да изясним, ваша фирма въобще кандидатствала ли е по програма САПАРД?

Фирма, в която съм с миноритарен дял заради имота, защото ми се дължаха пари, но не съм участвал в управлението и в дейността й.

Каква сума по този проект успя да вземе тази фирма?

Не съм запознат с точната сума, но доколкото след това разбрах, след като се повдигнаха обвиненията, е ползвала за ремонт на хладилни помещения, стелажи, хладилни витрини и в месопреработката може би за един милион и половина евросубсидия.

Те получени ли са? Приключил ли е проектът?

Да, получени са, да. И ако се окаже, че има нарушения, ние ще ги възстановим.

Някакви ревизии, проверки правени ли са по този проект, имате ли информация?

Не мога да ви кажа. Аз не участвам въобще в управление и в съпроверки.

Вие как си обяснявате, че буквално назовават престъпна мрежа от фирми и доста силни думи се казват в самото начало на доклада, че вие имате връзки в българското правителство, че ваша фирма е спонсорирала българския президент. . .

Няма абсолютно никакви. . .

. . . и ви пазят с чадър оттам?

Няма абсолютно никакъв чадър именно заради това, защото не съм участвал въобще в нито един проект по САПАРД. Никъде и през никакви фирми и абсолютно никой не познавам. Това е доказано и от немски граждани, и от български, документи и от абсолютно всичко, то е доказано. Вече нещата отиват на политическа плоскост. Какво общо има българският президент? Абсолютно нищо общо няма. . .

Вие спонсорирал ли сте президента?

Аз съм спонсорирал с две фирми по 25 хиляди лева кампанията, както всички останали, може би хиляди други, с коренно различни фирми, не тези, които са участвали по САПАРД.

Имате ли всъщност бизнес отношения с бившия заместник-министър на външните работи Феим Чаушев? Знаем скандалът според който той с това си име не, но под името Петър Чаушев се явява ваш бизнес партньор и заради това дори напусна поста си, ако си спомняте.

Г-н Чаушев не ми е бизнес партньор. Той няма никакви дялове в никакви фирми. А беше в съвета на директорите още преди да стане заместник външен министър. И г-н Чаушев единственият проблем, който има, е, че го помолих за една среща в немското посолство с човека, който отговаря за немските служби, да се направи една среща, да осъществим. . . Тази среща я поисках, ако може, по всякакъв начин да им съдействам за бързото приключване на нещата и за изчистване на моето име. На срещата бях готов дори да отида в Германия, дори в Брюксел, където кажат. ОЛАФ каквито искат въпроси да ми задават. Аз не се притеснявам.

Кога стана срещата?

Преди Нова година. Никой не се е застъпвал за мен никъде, в нито една. . .

Изобщо от ОЛАФ викаха ли ви, за каквито и да било сведения относно тези техни разследвания?

Не, никой не ме е викал, напротив, аз исках тази среща. Аз я искам и дори и в момента я искам тази среща. Ако имат някакви конкретни въпроси, да ме попитат, аз да им дам конкретни отговори.

А представителят на немското посолство ангажира ли се някаква помощ да ви окаже?

Не, как да ми окаже помощ? Аз исках да им съдействам. Казах им няма никакви проблеми. Ако не вярват на българското правосъдие, дори съм готов да отида в Германия, да застана на детектора на лъжата и да ми задават каквито искат въпроси. Каза, ние не се занимаваме с това, това е американски методи. Ние сме информационна служба. И дотам приключи. И след това написа, че има политическа подкрепа. Каква политическа подкрепа? Обясних и с каквото може да помогнеш в хода на делото, да се изясняват по-бързо нещата и да си изчистиш името.

Същият този човек ли написа извода, че има чадър?

Да, същият този човек написа извода.

Колко време тече делото срещу вас за пране на пари в българската прокуратура, може би повече от година вече, година и половина?

Не, то върви разследване от декември месец миналата година. Беше прекратено за организирана престъпна. . . и по САПАРД документната измама, защото аз нямам никакво участие. И понеже е по-дълъг процесът за пране на пари, което мен не ме притеснява, защото се събират сведения от фирми и от банки, може би са пратени и поръчки, искат ревизии на фирми и т.н., както се правят и при мен, те ще приключат по този начин, че няма абсолютно никакво пране на пари, в това съм твърдо убеден. Защото прането на пари е с пари, придобити от престъпна дейност. Такива няма.

Как си обяснявате този доклад срещу вас? Вие намекнахте за политически пласт на това, което се случва.

Като чета доклада, твърди се еди-как си, а пък няма никаква конкретика. Според мен е събирано нещо от извадките от медиите, българските. ОЛАФ имат нещо конкретно срещу мен? Ами, защо една година и половина някакъв факт директен, че аз съм получил пари, не го дадат на българската прокуратура?

Смятате ли, че се атакува българският президент през вас по този начин?

В момента точно това е. Защото вече вие виждате от няколко дни, то вече се превръща в политически процес. През мен някои от политическите сили се опитва да атакуват президента, който няма абсолютно нищо общо. Ако имах политически чадър, щях ли да бъда задържан без никакви доказателства въобще? Щях ли да бъда замесен въобще в този скандал?

Ясно е, че по делото можете само да чакате да приключи разследването. Какво обаче смятате, че можете да предприемете в тази ситуация?

В своя защита искам да кажа това, че. . . за пореден път: нямам нищо общо със сделките по САПАРД. Това е нещо в минал период, което е доказуемо. В момента прокуратурата си повдига обвинения може би на 9 човека и те ще излязат в съда. Процесът върви.

Но вие не фигурирате по него.

Защото нямам нищо общо вътре. Няма нито един факт. Ако има някой факт според вас може ли да бъде скрит?

Прекратяването спрямо вас мисля, че е потвърдено от две съдебни инстанции, или се лъжа?

Прекратено от две съдебни инстанции. Няма и косвени улики дори.

Някакви съдебни дела смятате ли да предприемете срещу ОЛАФ или други. . .

Ще преценя, защото вече напрежението стане огромно. Нанесоха ми се огромни вреди на мен, оттам и на хора, които нямат нищо общо със случая.